Vorige week kwam uit dat Apple de CPU van oudere iPhones vertraagt om te compenseren voor batterijen die mettertijd aan capaciteit verliezen. Dat is fraude, zo staat in acht rechtszaken die in verschillende Amerikaanse rechtbanken werden neergelegd de voorbije week. Een gelijkaardige rechtszaak werd ondertussen ook in Israël aangespannen. iPhone-gebruikers zouden namelijk de verkeerde stappen kunnen hebben genomen om het probleem op te lossen. Het gaat in de VS telkens om 'class-action' rechtszaken, waarbij de advocaten proberen om de mogelijk miljoenen iPhone-gebruikers wereldwijd te vertegenwoordigen.

Batterij sparen

Het idee dat oudere iPhones na een update plots trager werken, leeft al langer. Apple heeft nu toegegeven dat het een functie toevoegde aan de besturingssystemen voor de iPhone 6, 6s, SE en 7 die de kloksnelheden van de CPU vertraagt om de batterijen te sparen als die koud zijn of weinig lading hebben. Dat zou crashes moeten vermijden bij oudere batterijen.

Een van de klachten die in San Francisco is neergelegd, stelt dat het feit dat de batterijen de processorsnelheden niet aankunnen, een defect is. "In plaats van het batterijdefect te herstellen door aan te bieden de batterijen gratis te vervangen voor de iPhones die daaronder lijden, heeft Apple geprobeerd om het batterijdefect te maskeren," staat er in de aanklacht.

Het idee achter de rechtszaken is dat veel gebruikers door de crashes of de tragere werking misschien gekozen hebben om een nieuwe telefoon te kopen, in plaats van de batterij te vervangen, wat een fractie van de prijs zou kosten. De rechtszaken willen nu compensatie voor de fout en in sommige gevallen een terugbetaling. Enkele vragen dat Apple stopt met het vertragen van kloksnelheden, of dat gebruikers een notificatie krijgen wanneer dat gebeurt.

Vorige week kwam uit dat Apple de CPU van oudere iPhones vertraagt om te compenseren voor batterijen die mettertijd aan capaciteit verliezen. Dat is fraude, zo staat in acht rechtszaken die in verschillende Amerikaanse rechtbanken werden neergelegd de voorbije week. Een gelijkaardige rechtszaak werd ondertussen ook in Israël aangespannen. iPhone-gebruikers zouden namelijk de verkeerde stappen kunnen hebben genomen om het probleem op te lossen. Het gaat in de VS telkens om 'class-action' rechtszaken, waarbij de advocaten proberen om de mogelijk miljoenen iPhone-gebruikers wereldwijd te vertegenwoordigen. Het idee dat oudere iPhones na een update plots trager werken, leeft al langer. Apple heeft nu toegegeven dat het een functie toevoegde aan de besturingssystemen voor de iPhone 6, 6s, SE en 7 die de kloksnelheden van de CPU vertraagt om de batterijen te sparen als die koud zijn of weinig lading hebben. Dat zou crashes moeten vermijden bij oudere batterijen. Een van de klachten die in San Francisco is neergelegd, stelt dat het feit dat de batterijen de processorsnelheden niet aankunnen, een defect is. "In plaats van het batterijdefect te herstellen door aan te bieden de batterijen gratis te vervangen voor de iPhones die daaronder lijden, heeft Apple geprobeerd om het batterijdefect te maskeren," staat er in de aanklacht. Het idee achter de rechtszaken is dat veel gebruikers door de crashes of de tragere werking misschien gekozen hebben om een nieuwe telefoon te kopen, in plaats van de batterij te vervangen, wat een fractie van de prijs zou kosten. De rechtszaken willen nu compensatie voor de fout en in sommige gevallen een terugbetaling. Enkele vragen dat Apple stopt met het vertragen van kloksnelheden, of dat gebruikers een notificatie krijgen wanneer dat gebeurt.