De groeiende populariteit van Android-gesteunde mobiele telefoons leidt nu ook tot een eerste sms-Trojaan, aldus Kaspersky Lab.

De Russische securityexpert Kaspersky Lab stelt een eerste sms-Trojaan voor Android gesteunde smartphones te hebben ontdekt, aangeduid als Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a.

Concreet wordt de gebruiker gevraagd een mediaplayer te installeren, maar daarbij wordt onder meer de service voor het versturen van sms'jes naar dure betaalnummers geïnstalleerd. Vervolgens wordt in de achtergrond naar die nummers ge-sms-t, waarna de gebruiker de rekening krijgt gepresenteerd voor het bedrag dat de misdadigers hebben opgestreken.

Dergelijke aanvallen zijn typisch voor smartphones, en het betreft hier dus een eerste voorbeeld van een sms-Trojaan op Android systemen. Kaspersky Lab wijst erop dat dergelijke aanvallen vaak de hulp van de gebruiker nodig hebben, door het geven van een akkoord om bepaalde diensten te starten. Bij het installeren van een stuk software moet dan ook steeds goed worden gecontroleerd welke diensten - in het bijzonder diensten die duur in het gebruik zijn - worden goedgekeurd.

Het versturen van sms'jes door een mediaplayer, zou bij een gebruiker dan een belletje moeten doen rinkelen, stelt Denis Maslennikov, de analist die de Trojaan op de Securelist blog aankondigde. Hij waarschuwt er tevens voor dat de snel groeiende populariteit van Android systemen de hoeveelheid malware voor dit platform dan ook snel zal doen toenemen.

De groeiende populariteit van Android-gesteunde mobiele telefoons leidt nu ook tot een eerste sms-Trojaan, aldus Kaspersky Lab. De Russische securityexpert Kaspersky Lab stelt een eerste sms-Trojaan voor Android gesteunde smartphones te hebben ontdekt, aangeduid als Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a. Concreet wordt de gebruiker gevraagd een mediaplayer te installeren, maar daarbij wordt onder meer de service voor het versturen van sms'jes naar dure betaalnummers geïnstalleerd. Vervolgens wordt in de achtergrond naar die nummers ge-sms-t, waarna de gebruiker de rekening krijgt gepresenteerd voor het bedrag dat de misdadigers hebben opgestreken. Dergelijke aanvallen zijn typisch voor smartphones, en het betreft hier dus een eerste voorbeeld van een sms-Trojaan op Android systemen. Kaspersky Lab wijst erop dat dergelijke aanvallen vaak de hulp van de gebruiker nodig hebben, door het geven van een akkoord om bepaalde diensten te starten. Bij het installeren van een stuk software moet dan ook steeds goed worden gecontroleerd welke diensten - in het bijzonder diensten die duur in het gebruik zijn - worden goedgekeurd.Het versturen van sms'jes door een mediaplayer, zou bij een gebruiker dan een belletje moeten doen rinkelen, stelt Denis Maslennikov, de analist die de Trojaan op de Securelist blog aankondigde. Hij waarschuwt er tevens voor dat de snel groeiende populariteit van Android systemen de hoeveelheid malware voor dit platform dan ook snel zal doen toenemen.