Op de zetel van de Europese Commissie is de eerste gsm-lader gepresenteerd die compatibel is met gsm's van bijna alle merken.

De universele lader zal de komende maanden op de markt komen en zou het leven van gsm-gebruikers makkelijker moeten maken. "Dit is de start van een revolutie", verklaarde eurocommissaris voor Industrie Antonio Tajani nadat hij het eerste exemplaar in ontvangst had genomen. De gsm-lader is volgens hem het begin van een proces dat op termijn moet leiden tot een apparaat dat ook laptops, mp3-spelers, digitale camera's en andere toestellen kan opladen.

De Commissie had de sector twee jaar geleden aangespoord een universele gsm-lader te ontwikkelen. Nokia, Motorola, Sony Ericsson en elf andere producenten gaven gehoor aan de oproep. Het resultaat is een lader gebaseerd op de technologie van de micro-USB-stekker. Voor sommige merken zou wel een adapter nodig zijn.

De lader past enkel op gsm's die aangesloten kunnen worden op een computer om bijvoorbeeld beelden of bestanden uit te wisselen. Die overheersen reeds de markt en de Commissie meent dat de universele lader tegen 2013 alomtegenwoordig zal zijn, aangezien consumenten gemiddeld om de twee jaar van gsm veranderen.

Momenteel zijn er zo'n dertig verschillende laders op de markt. Dat is niet alleen onhandig voor de consument. Het zorgt ook voor extra elektronisch afval. Wie zijn gsm vervangt, moet immers vaak een nieuwe lader aankopen. De nieuwe lader zou tot tien jaar meegaan. De Commissie komt niet tussenbeide in de prijszetting.

Bron: Belga

Op de zetel van de Europese Commissie is de eerste gsm-lader gepresenteerd die compatibel is met gsm's van bijna alle merken. De universele lader zal de komende maanden op de markt komen en zou het leven van gsm-gebruikers makkelijker moeten maken. "Dit is de start van een revolutie", verklaarde eurocommissaris voor Industrie Antonio Tajani nadat hij het eerste exemplaar in ontvangst had genomen. De gsm-lader is volgens hem het begin van een proces dat op termijn moet leiden tot een apparaat dat ook laptops, mp3-spelers, digitale camera's en andere toestellen kan opladen. De Commissie had de sector twee jaar geleden aangespoord een universele gsm-lader te ontwikkelen. Nokia, Motorola, Sony Ericsson en elf andere producenten gaven gehoor aan de oproep. Het resultaat is een lader gebaseerd op de technologie van de micro-USB-stekker. Voor sommige merken zou wel een adapter nodig zijn. De lader past enkel op gsm's die aangesloten kunnen worden op een computer om bijvoorbeeld beelden of bestanden uit te wisselen. Die overheersen reeds de markt en de Commissie meent dat de universele lader tegen 2013 alomtegenwoordig zal zijn, aangezien consumenten gemiddeld om de twee jaar van gsm veranderen. Momenteel zijn er zo'n dertig verschillende laders op de markt. Dat is niet alleen onhandig voor de consument. Het zorgt ook voor extra elektronisch afval. Wie zijn gsm vervangt, moet immers vaak een nieuwe lader aankopen. De nieuwe lader zou tot tien jaar meegaan. De Commissie komt niet tussenbeide in de prijszetting. Bron: Belga