Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows 7 zou het in de week rond de lancering een pak beter gedaan hebben dan Vista in z'n eerste dagen. Toch is euforie uit den boze.

234 procent meer exemplaren gingen over de toonbank. Dat is, volgens marktonderzoeker NPD Group, het verschil in de verkoopscijfers van Windows 7 met die van Windows Vista in hun eerste week. De cijfers worden geciteerd in verschillende Amerikaanse media. "Niet slecht", klinkt het bij NPD, "maar ook niet schitterend."

Volgens de onderzoekers zouden de verwachtingen eigenlijk nog hoger geweest zijn. Maar voor de 'mindere' prestaties zijn wel verschillende goede verklaringen te vinden. Zo is er natuurlijk de crisis en daarmee samenhangend de niet zo spetterende verkoop van nieuwe pc's. Windows 7 had dan wel een effect op de pc-verkoop (+49 procent in de eerste week, vergeleken met een jaar geleden, +95 procent vergeleken met de week voordien), maar Vista maakte op dat vlak meer brokken (respectievelijk +68 procent en +170 procent).

Een andere verklaring is de (voorlopig) blijvende aanwezigheid van én XP en Vista, dus de grotere keuze uit besturingssystemen. Vista had ruw bekeken enkel echt te concurreren met XP. Windows 7 moet dat doen met die twee voorgangers, omdat Vista XP nooit echt heeft weten te vervangen.

Ook opvallend: de omzet die Microsoft in die eerste week haalde uit Windows 7 lag 'slechts' 82 procent hoger dan bij Vista. Hier ligt de verklaring onder meer bij de grote kortingen die Microsoft bood rond Windows 7 in de presales. Voorts zouden er voorlopig minder versies van Windows 7 Ultimate verkocht zijn, dan bij Vista Ultimate. En de omzet uit de verkoop van Windows 7-pc's zou ook lager zijn omdat netbooks de gemiddelde pc-prijs fel naar beneden halen.

Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows 7 zou het in de week rond de lancering een pak beter gedaan hebben dan Vista in z'n eerste dagen. Toch is euforie uit den boze. 234 procent meer exemplaren gingen over de toonbank. Dat is, volgens marktonderzoeker NPD Group, het verschil in de verkoopscijfers van Windows 7 met die van Windows Vista in hun eerste week. De cijfers worden geciteerd in verschillende Amerikaanse media. "Niet slecht", klinkt het bij NPD, "maar ook niet schitterend." Volgens de onderzoekers zouden de verwachtingen eigenlijk nog hoger geweest zijn. Maar voor de 'mindere' prestaties zijn wel verschillende goede verklaringen te vinden. Zo is er natuurlijk de crisis en daarmee samenhangend de niet zo spetterende verkoop van nieuwe pc's. Windows 7 had dan wel een effect op de pc-verkoop (+49 procent in de eerste week, vergeleken met een jaar geleden, +95 procent vergeleken met de week voordien), maar Vista maakte op dat vlak meer brokken (respectievelijk +68 procent en +170 procent). Een andere verklaring is de (voorlopig) blijvende aanwezigheid van én XP en Vista, dus de grotere keuze uit besturingssystemen. Vista had ruw bekeken enkel echt te concurreren met XP. Windows 7 moet dat doen met die twee voorgangers, omdat Vista XP nooit echt heeft weten te vervangen. Ook opvallend: de omzet die Microsoft in die eerste week haalde uit Windows 7 lag 'slechts' 82 procent hoger dan bij Vista. Hier ligt de verklaring onder meer bij de grote kortingen die Microsoft bood rond Windows 7 in de presales. Voorts zouden er voorlopig minder versies van Windows 7 Ultimate verkocht zijn, dan bij Vista Ultimate. En de omzet uit de verkoop van Windows 7-pc's zou ook lager zijn omdat netbooks de gemiddelde pc-prijs fel naar beneden halen.