Eerste Windows Phone 7-toestellen in België vanaf 21 oktober

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De eerste smartphones met het nieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft, Windows Phone 7, komen op de markt vanaf 21 oktober. Het gaat om relatieve ‘high-end’ toestellen van Samsung, LG en HTC. Microsoft had al in het voorjaar een voorsmaakje gegeven van de opvolger van het relatief slecht onthaalde Windows Mobile 6.5. Windows Phone maakt, aldus Jeroen Van Hees, mobile business group lead bij Microsoft Belux, tabula rasa met dat verleden (haast letterlijk, want er is ook geen compatibiliteit met het vorige mobiele OS).

De eerste smartphones met het nieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft, Windows Phone 7, komen op de markt vanaf 21 oktober. Het gaat om relatieve ‘high-end’ toestellen van Samsung, LG en HTC.

Microsoft had al in het voorjaar een voorsmaakje gegeven van de opvolger van het relatief slecht onthaalde Windows Mobile 6.5. Windows Phone maakt, aldus Jeroen Van Hees, mobile business group lead bij Microsoft Belux, tabula rasa met dat verleden (haast letterlijk, want er is ook geen compatibiliteit met het vorige mobiele OS). “De Windows Phone-software is ‘from scratch’ ontwikkeld, vanuit een helemaal andere visie. We hebben ons volledig gefocust op de eindgebruiker: hoe krijgt die snel toegang tot bepaalde gegevens die hij belangrijk vindt? Dat maakt dit besturingssysteem helemaal anders. Het is dus niet de zoveelste ‘iPhone-kloon of -killer’.”

Dat valt gedeeltelijk te betwisten, op basis van de toestellen die op de markt zullen komen, de LG Optimus 7, de Samsung Omnia 7 en de HTC 7 Mozart. Stuk voor stuk ‘high-end’ smartphones met een stevig prijskaartje tussen de 500 en 600 euro. Dat is precies het segment van de iPhone. Een en ander valt te verklaren door een tweede strategiewijziging: de vrij stevige greep rond de hardwarespecificaties die het besturingssysteem vereist. “We gaan de hardwarefabrikanten duidelijker instrueren”, klinkt dat dan diplomatisch. Phillip Vandervoort, general manager Microsoft Belux, geeft wat later aan dat “we ons met Windows Mobile te vaak hebben laten vangen door de povere hardwarespecs. Daardoor liepen er soms dingen mis die helemaal niet aan onze software lagen. Nu hebben we dat beter in de hand.”

Wel is er de expliciete focus op de consumentenmarkt. Windows Mobile 6.5 blijft nog “minstens een jaar” bestaan om heel specifieke businessfunctionaliteiten (vooral met betrekking tot beheer) af te dekken. Maar, zo klinkt het nog, ” op dit moment zegt 63 procent van alle bedrijven al dat Windows Phone 7 alle businessnoden invult.”

Ten derde is er voor de ontwikkelaars een “heel toegankelijk” platform voorzien met eenvoudige ontwikkeltools. Naar analogie met Apple’s app store verkiest Microsoft om een sterke controle te houden over de eigen “Marketplace”. Over de interesse vanuit de ontwikkelaarsgemeenschap is Microsoft alvast tevreden. Sinds maart zijn er enkel in België al meer dan 3500 ontwikkeltools gedownload. Wereldwijd gaat het om ruim 500.000 tools.

‘Compleet anders’
De demo’s die Microsoft geeft, tonen een erg gelikte interface op basis van doorscrollbare, tiles (‘tegels)’, die content zo snel en intuïtief mogelijk proberen weer te geven. Verder hanteert Windows Phone 7 een principe van ‘hubs’. Die verzamelen bijvoorbeeld alle informatie rond ‘mensen’ (contactinformatie, Facebook- en Twitterupdates, …), games (met integratie met Xbox Live, zodat je bijvoorbeeld games mobiel kunt verderspelen), foto’s (uit alle mogelijk bronnen), kantoortoepassingen (Office), muziek en video (Zune) en de Marketplace. Het toestel is “always on” – en vraagt dus ook niet constant om te mogen verbinden met het internet. Gevolg: zonder een mobiel data-abonnement ben je er niet al teveel mee. Er is geen exclusiviteit wat de operator betreft.

Wie in België ‘early adopter’ wil spelen, moet zich wel van een aantal dingen bewust zijn. Zo ondersteunt Windows Phone 7 in een eerste fase slechts 5 talen – Engels, Frans, Italiaans, Duits, Spaans. Eén landstaal ontbreekt nog: het Nederlands. Dat zou iets voor “later in 2011” zijn. Voor zoekmotor Bing is er nog geen ‘lokale’ zoekinformatie (over bijvoorbeeld plaatselijke restaurantjes of winkels). En in de Zune-winkel kan je in ons land nog geen muziek aankopen rechtstreeks op je telefoon. Wel kan je er, zoals voor de Xbox, video’s huren.

Microsoft hoopt met Windows Phone 7 een volledig nieuwe wind te doen waaien doorheen de mobiele markt. “Dit is compleet anders dan wat al bestaat”, herhaalt Vandervoort enkele keren. “Het is niks te vergelijken met de wat statische knopjes op de iPhone. En Android, tja, dat is eigenlijk eerder een tegenhanger van Windows 6.5.”

Binnen datzelfde verhaal van ‘iets nieuw’ rekent Microsoft er dan ook niet op om gebruikers af te snoepen van de bestaande concurrenten op de smartphonemarkt, maar gaat het veeleer uit van een groei van die markt. “17 procent van de verkochte toestellen in België zijn vandaag smartphones. Binnen drie jaar is dat 54 procent. Van die massamarkt willen wij een aanzienlijk aandeel.”

Een non-believer van dat discours is analistenkantoor Gartner. Dat herhaalde vandaag nogmaalszijn voorspellingen voor de markt van mobiele besturingssystemen. Gartner gaat uit van een gigantische groei van het Android-platform tegen 2014. Dat haalt dan bijna evenveel marktaandeel als Nokia’s Symbian. Windows Phone deemstert in die analyse weg tot een povere 3,9 procent van de markt. Enkel de toekomst kan uitwijzen wie gelijk krijgt…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content