Het wordt dringend tijd om één van de bouwstenen van de Belgische e-gov, de elektronische identiteitskaart (eID), opnieuw aan te zwengelen. Dat stelde Vlaams e-governmentmanager Geert Mareels op het e-Government Congres in Brussel.

Hoewel Geert Mareels van Corve (Coördinatiecel Vlaams e-government) op het e-Government Congres vooral zijn Magda-platform (Maximale GegevensDeling tussen Administraties) in de spotlichten plaatste, deed hij enkele opmerkelijke uitspraken over de elektronische identiteitskaart. Mareels ziet de eID als een belangrijke bouwsteen in een performante e-govdienstverlening, maar hij ziet de dynamiek daarrond wat stilvallen.

"Herinner je je Bill Gates die hier in februari 2005 de lof over die kaart kwam zingen bij zijn bezoek aan Brussel?" aldus Mareels. "En de tientallen studiedagen die daarop georganiseerd werden over de mogelijkheden die de e-ID biedt? Allerlei bedrijven, om Microsoft niet te noemen, kondigden aan dat ze het gebruik van de eID in hun softwaretoepassingen zouden vergemakkelijken. Vandaag lijkt die hype een beetje uitgebloeid. Een e-mail of een brief digitaal ondertekenen is erg moeilijk. Hoe 'plug and play' is het als je eerst wijzigingen moet aanbrengen in je register?"

Volgens Mareels zijn er de laatste jaren niet zoveel toepassingen meer bijgekomen voor de eID. "Terwijl er nochtans nog heel wat mogelijkheden te bedenken zijn, zowel door de overheid als door de private sector. Het wordt hoog tijd om de draad terug op te pikken."

Geert Mareels was bij de [ICT Manager Contest van Data News] vorige week runner-up in de categorie ICT Innovator of the Year - Public Sector. Dat dankzij het hoger genoemde Magda-platform, voor informatie-uitwisseling tussen administraties. Zijn project staat beschreven in Data News nr. 38.

Het wordt dringend tijd om één van de bouwstenen van de Belgische e-gov, de elektronische identiteitskaart (eID), opnieuw aan te zwengelen. Dat stelde Vlaams e-governmentmanager Geert Mareels op het e-Government Congres in Brussel. Hoewel Geert Mareels van Corve (Coördinatiecel Vlaams e-government) op het e-Government Congres vooral zijn Magda-platform (Maximale GegevensDeling tussen Administraties) in de spotlichten plaatste, deed hij enkele opmerkelijke uitspraken over de elektronische identiteitskaart. Mareels ziet de eID als een belangrijke bouwsteen in een performante e-govdienstverlening, maar hij ziet de dynamiek daarrond wat stilvallen. "Herinner je je Bill Gates die hier in februari 2005 de lof over die kaart kwam zingen bij zijn bezoek aan Brussel?" aldus Mareels. "En de tientallen studiedagen die daarop georganiseerd werden over de mogelijkheden die de e-ID biedt? Allerlei bedrijven, om Microsoft niet te noemen, kondigden aan dat ze het gebruik van de eID in hun softwaretoepassingen zouden vergemakkelijken. Vandaag lijkt die hype een beetje uitgebloeid. Een e-mail of een brief digitaal ondertekenen is erg moeilijk. Hoe 'plug and play' is het als je eerst wijzigingen moet aanbrengen in je register?" Volgens Mareels zijn er de laatste jaren niet zoveel toepassingen meer bijgekomen voor de eID. "Terwijl er nochtans nog heel wat mogelijkheden te bedenken zijn, zowel door de overheid als door de private sector. Het wordt hoog tijd om de draad terug op te pikken." Geert Mareels was bij de [ICT Manager Contest van Data News] vorige week runner-up in de categorie ICT Innovator of the Year - Public Sector. Dat dankzij het hoger genoemde Magda-platform, voor informatie-uitwisseling tussen administraties. Zijn project staat beschreven in Data News nr. 38.