Eindelijk: de eerste Tizen-telefoon van Samsung
Samsung heeft de eerste smartphone onthuld die draait op het intern ontwikkelde Android-alternatief Tizen. De Samsung Z wordt in de komende maanden gelanceerd op de Russische markt.
Samsung heeft de eerste smartphone onthuld die draait op het intern ontwikkelde Android-alternatief Tizen. De Samsung Z wordt in de komende maanden gelanceerd op de Russische markt.
Tizen is een nieuw besturingssysteem dat verder bouwt op het geschrapte Meego-platform van Nokia, en dat werd ontwikkeld door een consortium van een twintigtal bedrijven rond Samsung en chipbakker Intel.
Op termijn hoopt Samsung (dat momenteel 1 op de 3 smartphones in de wereld verkoopt) om dankzij Tizen minder afhankelijk te worden van Google (Android), en om zijn klanten een uniformere ervaring te kunnen bieden over al zijn toestellen heen, of dat nu smartphones, tablets, platformen in de wagen zijn of horloges. Begin deze week gaven de Koreanen trouwens al een software developer kit (sdk) vrij waarmee apps kunnen gebouwd worden voor op Tizen draaiende ‘slimme’ televisies.
De lancering van de eerste Tizen-telefoon werd al verschillende keren aangekondigd en uitgesteld, maar met de onthulling van de Samsung Z lijkt het de Koreanen dan toch menens te zijn (intussen draaien er wel al smartwatches zoals de Gear 2 en camera’s van Samung op Tizen).
Een prijs werd nog niet vrijgegeven, maar verwacht wordt dat de Z goedkoper zal zijn dan gelijkaardige toestellen die draaien op Android. In eerste instantie krijgt Rusland de primeur, maar andere markten zouden snel volgen.
De specificaties van de Z zijn behoorlijk, maar zeker niet speciaal. Het toestel krijgt een 4.8-inch HD Super Amoled-scherm mee, en een 2.3 GHz quadcore processor met 2GB RAM-geheugen. Net zoals de Galaxy S5 is de telefoon voorzien van een vingerafdrukscanner, een downloadbooster en een power saving modus waarmee je je toestel langer kan gebruiken in noodsituaties.
Samsung belooft tevens een snellere opstarttijd en een beter geheugenbeheer, waardoor het toestel in theorie soepeler zou moeten werken dan Android-equivalenten. Qua design en UI lijkt Tizen enkele elementen over te nemen van de meest recente TouchWiz-schil die Samsung bovenop Android plaatst. Het toestel zelf wordt hoekiger dan de telefoons uit de Galaxy-reeks.
Apps
Als het de beschikbaarheid van apps is die een (mobiel) besturingssysteem maakt of kraakt, dan zou Tizen wel eens sterker dan verwacht uit de hoek kunnen komen.
Dat is niet omdat er al veel apps in de Tizen Store zitten (het zou om een 6.000-tal gaan bij de lancering) of omdat Samsung met interessante voorwaarden komt voor ontwikkelaars, maar vooral omdat het Amerikaanse technologiebedrijf Open Mobile een ‘applicatieschil’ voor Tizen aan het bouwen is waardoor de nieuwkomer ook Android-apps kan draaien.
“Straks zullen er allicht enkele duizenden Android-apps gebruikt kunnen worden op Tizen-toestellen”, vertelde product management directeur Howie Hecht van Open Mobile aan het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift MIT Technology Review, “in een later stadium zullen er dat allicht honderdduizenden zijn.”
Omdat Tizen vlotjes overweg kan met toepassingen in HTML5, is het ook een aantrekkelijk systeem voor ontwikkelaars, die één en dezelfde toepassing ook op andere systemen (‘cross-platform’) kunnen laten draaien, denk maar aan Firefox OS, het mobiele besturingssysteem van Mozilla.
Geloofwaardig
Als Tizen op termijn een geloofwaardig alternatief wordt voor Android (wat momenteel verre van zeker is), dan zou dat de relaties met Google helemaal kunnen verzuren. Want Tizen zou mobiele gebruikers weg kunnen houden van de bekende Google-diensten, waardoor het bedrijf van Larry Page minder data kan verzamelen, en dus minder reclame kan verkopen.
Google en Samsung hebben onlangs nog wel een verregaand samenwerkingsakkoord ondertekend (i.v.m. het gebruik van elkaars patenten en intellectuele eigendom), en Samsung haast zich keer op keer om te benadrukken dat de relaties met Google heilig zijn, maar hoe dan ook betekent de lancering van Tizen-toestellen sowieso een keerpunt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier