Jaren na de initiële hype, is de eerste femtocell-standaard eindelijk een feit. Daarmee ligt de weg naar hoge volumes nu open.

3GPP - het instituut dat de officiële specificaties van netwerkprotocollen en telecominfrastructuur bepaalt - heeft een eerste femtocell-standaard gepubliceerd. De standaard zal een deel vormen van de 3GPP Release 8. Zo'n 12 maand heeft het 3GPP daar aan gewerkt, samen met de Femto Forum en Broadband Forum organisaties. Een van de drijvende krachten achter de officiële standaard is overigens Taka Yoshizawa, een Femto-standaardisatiespecialist die bij de Belgische afdeling van Thomson werkt.

Thomson is een van de sterke aanhangers van de femtocell-technologie waarmee - kort door de bocht - een 3G-netwerk in huis gecreëerd wordt. De officiële standaard is een belangrijke stap omdat hiermee voor het eerst interoperabiliteit over de apparatuur van verschillende vendors mogelijk wordt. Al zal dat in de praktijk toch al gauw nog enkele maanden duren, weet Rik Reynaers, product manager van de Femto Group bij Thomson Telecom Belgium. "Sommige vendors hebben namelijk eigen 'gesloten' femtocell-technologie ontwikkeld", klinkt het. Door de nieuwe officiële standaard ligt de weg naar productie van hoge volumes wel open.

Jaren na de initiële hype, is de eerste femtocell-standaard eindelijk een feit. Daarmee ligt de weg naar hoge volumes nu open. 3GPP - het instituut dat de officiële specificaties van netwerkprotocollen en telecominfrastructuur bepaalt - heeft een eerste femtocell-standaard gepubliceerd. De standaard zal een deel vormen van de 3GPP Release 8. Zo'n 12 maand heeft het 3GPP daar aan gewerkt, samen met de Femto Forum en Broadband Forum organisaties. Een van de drijvende krachten achter de officiële standaard is overigens Taka Yoshizawa, een Femto-standaardisatiespecialist die bij de Belgische afdeling van Thomson werkt. Thomson is een van de sterke aanhangers van de femtocell-technologie waarmee - kort door de bocht - een 3G-netwerk in huis gecreëerd wordt. De officiële standaard is een belangrijke stap omdat hiermee voor het eerst interoperabiliteit over de apparatuur van verschillende vendors mogelijk wordt. Al zal dat in de praktijk toch al gauw nog enkele maanden duren, weet Rik Reynaers, product manager van de Femto Group bij Thomson Telecom Belgium. "Sommige vendors hebben namelijk eigen 'gesloten' femtocell-technologie ontwikkeld", klinkt het. Door de nieuwe officiële standaard ligt de weg naar productie van hoge volumes wel open.