‘Elektronische betalingen moeten sneller in België’

‘In een wereld waarin paard en kar is ingeruild voor hypersnelle automatische verbindingen, is het niet meer dan logisch dat een betaling is afgerond voor je je bankkaart of smartphone terug in je broekzak hebt gestoken’, schrijft N-VA-Kamerlid Johan Klaps. ‘Het is belangrijk dat België niet achterblijft.’

In Nederland bestaat sinds 2002 het maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), een overlegorgaan dat is opgericht door de minister van Financiën. Zij komen twee keer per jaar samen om de inrichting van het Nederlandse betaalverkeer zo efficiënt mogelijk te maken. Uit de laatste berichtgeving blijkt het zijn doel niet mis te lopen. De beslissing om tegen 2019 een nieuw betalingssysteem te implementeren, zal ervoor zorgen dat het aantal papieren eurobiljetten in de Nederlandse achterzakken drastisch zal verminderen.

Hypersnelle betalingen

Het wondermiddel dat ze uit hun klompen toveren, is heus niet zo spectaculair en lijkt eerder thuis te horen in de periode dat Bassie en Adriaan onze kinderen op sleeptouw door Europa namen. Binnen vier jaar zal het nieuwe systeem er namelijk voor zorgen dat elke betaling na maximaal vijf tellen op de rekening van de begunstigde staat, zowel in de week, tijdens het weekend als op feestdagen. In een digitale wereld, waar paard en kar is ingeruild voor hypersnelle automatische verbindingen, is het niet meer dan logisch dat een betaling is afgerond voor je je bankkaart of smartphone terug in je broekzak hebt gestoken.

Nederland trekt op deze manier volop de kaart van de elektronische betaling, iets wat in Zweden al langer aan de gang is. In 1661 introduceerde Zweden als eerste Europees land papieren bankbiljetten. Meer dan 350 jaar later is het land een wereldwijde voorloper om het gebruik van bankbiljetten in ons dagelijkse leven tot een minimum te beperken. 80 procent van de betalingen gebeurt er elektronisch, via pc, tablet of smartphone. In de Zweedse portefeuilles zal je niet snel meer papieren kronen aantreffen.

In een digitale wereld is het niet meer dan logisch dat een betaling is afgerond voor je je bankkaart of smartphone terug in je broekzak hebt gestoken

Minder overvallen

Het is belangrijk dat België in dit verhaal niet achterblijft. De voordelen van een cash-arme maatschappij, waarin de elektronische betalingen op elk moment van de dag quasi direct worden verwerkt, zijn ontegensprekelijk. Zo zal in een samenleving, waar is ingeburgerd dat een persoon of instelling geen baar geld heeft, de intentie op een overval afnemen. In Zweden plukken ze hier de vruchten al van en staan gewapende overvallen op het laagste peil in 30 jaar. Ook de kostenefficiëntie van de financiële sector zal danig verhogen waardoor verdere investeringen mogelijk worden.

Daarom is het cruciaal dat België werk maakt van een snelle betalingsverwerking, zoals Nederland dit gepland heeft. Zo kan je als het ware op een rommelmarkt met je smartphone betalen en kan de marktkramer meteen zien of je het juiste bedrag hebt betaald. Een vermindering van betalingen met cash geld betekent tevens een kleinere kans op betalingen met zwart of crimineel geld, iets waar we vandaag ook al sterk op inzetten.

Keuzevrijheid

We moeten natuurlijk niet blind zijn voor de nadelen van een cashloze maatschappij. Oudere personen zijn vaak niet mee met de digitale evolutie en de minderbedeelden van de maatschappij hebben meestal niet het kapitaal om een smartphone of tablet aan te schaffen. Ook technische problemen kunnen soms roet in het betalingseten gooien. Er moet dus steeds de vrijheid zijn om nog met bankbiljetten of munten te betalen, net zoals er nog brieven worden verstuurd terwijl een e-mail veel sneller gaat.

De trend moet echter meer en meer naar elektronische betalingen gaan. Een betaling waarbij de verwerking niet langer de tijd inneemt dan een verkorte citytrip, maar eerder die van het intoetsen van je pincode. Enkel zo kijken we naar de toekomst, al lopen we jammer genoeg al achter de feiten aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content