Vijf jaar na de invoering van de elektronische factuur in België wordt slechts één procent van de afrekeningen in ons land elektronisch verstuurd. Waarmee we een besparingspotentieel van 3,5 miljard euro links zouden laten liggen.

Heel wat bedrijven sturen vandaag al een factuur in PDF-formaat naar hun klanten. Maar die factuur is niet rechtsgeldig, waardoor er toch nog een papieren versie moet worden verstuurd met de post.

De Belgian Task Force E-invoicing, waarin alle werkgeversorganisaties en een aantal bedrijven vertegenwoordigd zijn, eist dat de elektronische factuur vanaf 2010 op voet van gelijkheid wordt gesteld met de papieren factuur.

Volgens de Task Force zouden de veiligheidsvoorschriften vandaag overdreven streng zijn, waardoor de instapdrempel te hoog ligt. "De wetgever vraagt bijvoorbeeld een waterdichte authentificatie van de afzender", aldus secretaris generaal Philippe Lambrecht van het VBO. "Maar krijg je zo'n garantie bij een papieren factuur? Neen toch?"

Unizo wijst er op dat het om een initiatief gaat dat de regering niets kost, en bedrijven toelaat om te besparen in tijden van crisis. "De onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid moet dringend worden weggewerkt", aldus Johan Bortier van de werkgeversorganisatie.

Jaarlijks worden er in België ongeveer 1 miljard facturen rondgestuurd, veelal naar andere ondernemingen, of naar de overheid. ERP-software die afrekeningen kan erkennen en verwerken, bestaat al langer. In vele gevallen wordt daarbij gebruik gemaakt van de EDI-standaard (Electronic Data Interchange).

Vijf jaar na de invoering van de elektronische factuur in België wordt slechts één procent van de afrekeningen in ons land elektronisch verstuurd. Waarmee we een besparingspotentieel van 3,5 miljard euro links zouden laten liggen. Heel wat bedrijven sturen vandaag al een factuur in PDF-formaat naar hun klanten. Maar die factuur is niet rechtsgeldig, waardoor er toch nog een papieren versie moet worden verstuurd met de post. De Belgian Task Force E-invoicing, waarin alle werkgeversorganisaties en een aantal bedrijven vertegenwoordigd zijn, eist dat de elektronische factuur vanaf 2010 op voet van gelijkheid wordt gesteld met de papieren factuur. Volgens de Task Force zouden de veiligheidsvoorschriften vandaag overdreven streng zijn, waardoor de instapdrempel te hoog ligt. "De wetgever vraagt bijvoorbeeld een waterdichte authentificatie van de afzender", aldus secretaris generaal Philippe Lambrecht van het VBO. "Maar krijg je zo'n garantie bij een papieren factuur? Neen toch?" Unizo wijst er op dat het om een initiatief gaat dat de regering niets kost, en bedrijven toelaat om te besparen in tijden van crisis. "De onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid moet dringend worden weggewerkt", aldus Johan Bortier van de werkgeversorganisatie. Jaarlijks worden er in België ongeveer 1 miljard facturen rondgestuurd, veelal naar andere ondernemingen, of naar de overheid. ERP-software die afrekeningen kan erkennen en verwerken, bestaat al langer. In vele gevallen wordt daarbij gebruik gemaakt van de EDI-standaard (Electronic Data Interchange).