Stroomnetbeheerder Elia participeert in een 'off shore' stroomnet dat momenteel goeddeels door Google wordt gefinancierd. Elia gaat tevens consultancydiensten leveren.

Het Atlantic Wind Connection project (AWC) voorziet in de uitbouw van een eerste onderzees stroomnetwerk voor het transport van windenergie vanuit zee naar de oostkust van de Verenigde Staten. De totaalwaarde van de investering wordt momenteel op zo'n 5,5 miljard dollar berekend, verdeeld over vijf fasen. Elia neemt een aandeel van 10% in de eerste fase - goed voor ca. 22,9 miljoen euro - gevolgd door telkens 5% in de volgende fasen.

Tegelijkertijd werd een lange termijncontract getekend met de ontwikkelaar van het project, Atlantic Wind Developer, voor het verlenen van consultancydiensten. Elia beschikt immers door zijn activiteiten in Duitsland (in casu de Elia dochter 50Hertz) en in de Noordzee over een stevige expertise terzake. Het project in de VS voorziet uiteindelijk de uitbouw van een 'high voltage direct current' netwerk (HVDC, hoogspanningsnetwerk voor gelijkstroom) met een capaciteit van ca. 6.000 MW.

Mooi rendement

Met deze investering treedt Elia toe tot een select groepje van investeerders in dit project. Naast het Japanse handelsbedrijf Marubeni en het Zwitserse Good Energies is immers ook Google actief in dit project. Dat bedrijf voorziet in een initiële participatie van 42%. Voor Elia betekent dit project niet alleen een mooie referentie met het oog latere projecten in Europa (waar Elia nu al de vierde grootste beheerder van stroomnetten is). De Federal Energy Regulatory Commission stemde in mei ll. al toe in 12,6% rendement op eigen vermogen voor dit project.

Groen Google

De aanwezigheid van Google in dit project is overigens geen proefstuk voor de internet specialist. Het bedrijf heeft al 780 miljoen dollar geïnvesteerd in groene energieprojecten, onder meer in zonneënergie. 280 miljoen dollar was bestemd voor SolarCity, een bedrijf voor de leasing van zonnepaneelinstallaties aan huiseigenaars, naast 168 miljoen dollar voor een zonneënergie-installatie in de Mojave woestijn. Naast het AWC project werkt het voorts ook nog mee aan windmolenparken in de Amerikaanse staten Noord Dakota en Oregon.

Bovendien blijkt Google momenteel de grootste bedrijfsinfrastructuur voor emissie-arme voertuigen uit te bouwen, door een groot deel van de bedrijfsparking te voorzien van oplaadpunten.

Stroomnetbeheerder Elia participeert in een 'off shore' stroomnet dat momenteel goeddeels door Google wordt gefinancierd. Elia gaat tevens consultancydiensten leveren. Het Atlantic Wind Connection project (AWC) voorziet in de uitbouw van een eerste onderzees stroomnetwerk voor het transport van windenergie vanuit zee naar de oostkust van de Verenigde Staten. De totaalwaarde van de investering wordt momenteel op zo'n 5,5 miljard dollar berekend, verdeeld over vijf fasen. Elia neemt een aandeel van 10% in de eerste fase - goed voor ca. 22,9 miljoen euro - gevolgd door telkens 5% in de volgende fasen. Tegelijkertijd werd een lange termijncontract getekend met de ontwikkelaar van het project, Atlantic Wind Developer, voor het verlenen van consultancydiensten. Elia beschikt immers door zijn activiteiten in Duitsland (in casu de Elia dochter 50Hertz) en in de Noordzee over een stevige expertise terzake. Het project in de VS voorziet uiteindelijk de uitbouw van een 'high voltage direct current' netwerk (HVDC, hoogspanningsnetwerk voor gelijkstroom) met een capaciteit van ca. 6.000 MW. Mooi rendement Met deze investering treedt Elia toe tot een select groepje van investeerders in dit project. Naast het Japanse handelsbedrijf Marubeni en het Zwitserse Good Energies is immers ook Google actief in dit project. Dat bedrijf voorziet in een initiële participatie van 42%. Voor Elia betekent dit project niet alleen een mooie referentie met het oog latere projecten in Europa (waar Elia nu al de vierde grootste beheerder van stroomnetten is). De Federal Energy Regulatory Commission stemde in mei ll. al toe in 12,6% rendement op eigen vermogen voor dit project.Groen Google De aanwezigheid van Google in dit project is overigens geen proefstuk voor de internet specialist. Het bedrijf heeft al 780 miljoen dollar geïnvesteerd in groene energieprojecten, onder meer in zonneënergie. 280 miljoen dollar was bestemd voor SolarCity, een bedrijf voor de leasing van zonnepaneelinstallaties aan huiseigenaars, naast 168 miljoen dollar voor een zonneënergie-installatie in de Mojave woestijn. Naast het AWC project werkt het voorts ook nog mee aan windmolenparken in de Amerikaanse staten Noord Dakota en Oregon. Bovendien blijkt Google momenteel de grootste bedrijfsinfrastructuur voor emissie-arme voertuigen uit te bouwen, door een groot deel van de bedrijfsparking te voorzien van oplaadpunten.