"Flash wordt de sleuteltechnologie, maar ik geloof niet in een volledig flashgebaseerd datacenter voor de nabije toekomst," zegt David Goulden, ceo van EMC Information Infrastructure. Daarmee reageert hij tijdens EMC World op een vraag uit het publiek. Daarbij werd gesteld dat concurrent HP wel gelooft dat datacenters in de nabije toekomst volledig op solid state drives zullen draaien.

"Op termijn zal het meer en meer bepaalde workloads uitvoeren en we werken er zelf heel nauw rond. We verkopen ook producten op Flash, maar schrijf de harddriveproducenten nog niet af."

Flashopslag is vandaag vooral bekend als het type opslag dat we in smartphones, tablets en snelle laptops terugvinden. De technologie bestaat in tegenstelling tot een harde schijf niet uit bewegende delen en kan zo veel sneller data lezen en schrijven. Maar de prijs per gigabyte van een flashdrive ligt nog steeds hoger dan die van een klassieke harde schijf. In datacenters wordt flashopslag vooral gebruikt om kritische toepassingen, waar de snelheid van belang is,te ondersteunen.

"Die prijs zal nog verder dalen," beseft Goulden. "Maar harddiskproducenten werken verder (aan hogere opslagcapaciteiten, nvrd) en intussen zijn er zijn klanten die een exabyte aan opslagruimte nodig hebben om elastic cloud storage aan te bieden en die vraag naar meer opslag neemt nog steeds toe."

Goulden wil dus in geen geval kant kiezen voor harde schijven. Maar in een datacenteromgeving wil hij die laatste in de komende jaren nog niet helemaal afschrijven.

"Flash wordt de sleuteltechnologie, maar ik geloof niet in een volledig flashgebaseerd datacenter voor de nabije toekomst," zegt David Goulden, ceo van EMC Information Infrastructure. Daarmee reageert hij tijdens EMC World op een vraag uit het publiek. Daarbij werd gesteld dat concurrent HP wel gelooft dat datacenters in de nabije toekomst volledig op solid state drives zullen draaien."Op termijn zal het meer en meer bepaalde workloads uitvoeren en we werken er zelf heel nauw rond. We verkopen ook producten op Flash, maar schrijf de harddriveproducenten nog niet af."Flashopslag is vandaag vooral bekend als het type opslag dat we in smartphones, tablets en snelle laptops terugvinden. De technologie bestaat in tegenstelling tot een harde schijf niet uit bewegende delen en kan zo veel sneller data lezen en schrijven. Maar de prijs per gigabyte van een flashdrive ligt nog steeds hoger dan die van een klassieke harde schijf. In datacenters wordt flashopslag vooral gebruikt om kritische toepassingen, waar de snelheid van belang is,te ondersteunen."Die prijs zal nog verder dalen," beseft Goulden. "Maar harddiskproducenten werken verder (aan hogere opslagcapaciteiten, nvrd) en intussen zijn er zijn klanten die een exabyte aan opslagruimte nodig hebben om elastic cloud storage aan te bieden en die vraag naar meer opslag neemt nog steeds toe."Goulden wil dus in geen geval kant kiezen voor harde schijven. Maar in een datacenteromgeving wil hij die laatste in de komende jaren nog niet helemaal afschrijven.