Terwijl Belgische operatoren nog volop 4G aan het uitrollen zijn, werkt de verzamelde telco-industrie ijverig voort aan de opvolger. Heel wat fabrikanten hebben ondertussen al aangekondigd dat ze de eerste zijn om één bepaald stuk van de 5G-netwerkpuzzel te verkopen, maar Ericsson beweert nu dat het bedrijf als eerste ter wereld álle puzzelstukken in huis heeft. De fabrikant heeft met de '5G New Radio' (NR) net het laatste ontbrekende stukje voorgesteld. Ericsson denkt dat de eerste oplevering al in 2017 kan.

De radioapparatuur omvat meerdere geavanceerde antennes die technologie als beamforming, massive MIMO en multi-user MIMO toelaat. Zonder in teveel technische termen te vervallen, komt het er telkens op neer dat dit de gebruikerservaring ten goede komt: meer capaciteit, hogere netwerkdekking en minder interferentie door de signalen 'gericht' naar elk toestel te sturen.

Ondersteunt ook 4G

De nieuwe radioapparatuur ondersteunt overigens ook LTE, zodat de apparatuur meteen ingepast kan worden in bestaande 4G-netwerken van telecomoperatoren. Vanuit Chinese hoek is er alvast interesse. "Het nieuwe radioproduct van Ericsson voldoet aan onze noden en zal het voor ons mogelijk maken om 5G-technologie in onze bestaande netwerken te integreren", zegt Huang Yuhong van het China Mobile Research Institute.

Ericsson maakt zich ook sterk dat de apparatuur softwarematig vlot bijgewerkt kan worden: niet onbelangrijk want laten we vooral niet vergeten dat er nog geen 5G-standaard is. Tegen uiterlijk 2020 moet die standaard een feit zijn. De operator NTT Docomo heeft al aangekondigd dat het de Olympische zomerspelen van 2020 in Japan wil aangrijpen om een heuse 5G-showcase te presenteren met een netwerk dat 100 maal sneller is dan 4G, 8K-broadcasting ondersteunt, en zelfrijdende geconnecteerde wagens mogelijk maakt. 5G moet niet alleen zelfrijdende wagens connecteren, maar ook het Internet of Things (IoT) helemaal ontsluiten.

Terwijl Belgische operatoren nog volop 4G aan het uitrollen zijn, werkt de verzamelde telco-industrie ijverig voort aan de opvolger. Heel wat fabrikanten hebben ondertussen al aangekondigd dat ze de eerste zijn om één bepaald stuk van de 5G-netwerkpuzzel te verkopen, maar Ericsson beweert nu dat het bedrijf als eerste ter wereld álle puzzelstukken in huis heeft. De fabrikant heeft met de '5G New Radio' (NR) net het laatste ontbrekende stukje voorgesteld. Ericsson denkt dat de eerste oplevering al in 2017 kan.De radioapparatuur omvat meerdere geavanceerde antennes die technologie als beamforming, massive MIMO en multi-user MIMO toelaat. Zonder in teveel technische termen te vervallen, komt het er telkens op neer dat dit de gebruikerservaring ten goede komt: meer capaciteit, hogere netwerkdekking en minder interferentie door de signalen 'gericht' naar elk toestel te sturen.Ondersteunt ook 4GDe nieuwe radioapparatuur ondersteunt overigens ook LTE, zodat de apparatuur meteen ingepast kan worden in bestaande 4G-netwerken van telecomoperatoren. Vanuit Chinese hoek is er alvast interesse. "Het nieuwe radioproduct van Ericsson voldoet aan onze noden en zal het voor ons mogelijk maken om 5G-technologie in onze bestaande netwerken te integreren", zegt Huang Yuhong van het China Mobile Research Institute.Ericsson maakt zich ook sterk dat de apparatuur softwarematig vlot bijgewerkt kan worden: niet onbelangrijk want laten we vooral niet vergeten dat er nog geen 5G-standaard is. Tegen uiterlijk 2020 moet die standaard een feit zijn. De operator NTT Docomo heeft al aangekondigd dat het de Olympische zomerspelen van 2020 in Japan wil aangrijpen om een heuse 5G-showcase te presenteren met een netwerk dat 100 maal sneller is dan 4G, 8K-broadcasting ondersteunt, en zelfrijdende geconnecteerde wagens mogelijk maakt. 5G moet niet alleen zelfrijdende wagens connecteren, maar ook het Internet of Things (IoT) helemaal ontsluiten.