De aanval verstoorde het KA-SAT-netwerk van Viasat. Dat bracht niet alleen Oekraïense overheidsinstanties, bedrijven en internetgebruikers in problemen, maar richtte ook schade aan in EU-landen.

Russische regering verantwoordelijk

De cyberaanval 'ondersteunde zeker' de Russische invasie, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij onderstreept dat de EU specifiek de Russische regering verantwoordelijk houdt. Tot dusver ging Brussel bij zulke aanvallen niet verder dan stellen dat die bijvoorbeeld vanaf Russisch grondgebied werden ondernomen.

De aanval verstoorde het KA-SAT-netwerk van Viasat. Dat bracht niet alleen Oekraïense overheidsinstanties, bedrijven en internetgebruikers in problemen, maar richtte ook schade aan in EU-landen.De cyberaanval 'ondersteunde zeker' de Russische invasie, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij onderstreept dat de EU specifiek de Russische regering verantwoordelijk houdt. Tot dusver ging Brussel bij zulke aanvallen niet verder dan stellen dat die bijvoorbeeld vanaf Russisch grondgebied werden ondernomen.