De Europese Commissie heeft TomTom formeel laten weten dat ze een aantal mededingingsbezwaren heeft tegen de geplande koop van kaartenleverancier Tele Atlas. TomTom heeft tot 5 mei om met oplossingen voor de dag te komen.

TomTom, 's werelds grootste fabrikant van autonavigatietoestellen, had naar verluidt al een aantal concrete maatregelen en voorstellen op papier gezet, waarmee het de Europese Commissie gunstig wilde stemmen. Maar die nota was niet voldoende om te beletten dat de Commissie een 'statement of objections' uitstuurde.

Dit statement - een opsomming van concurrentieproblemen die de EU voorziet - betekent echter niet dat de overname zomaar verworpen zal worden. TomTom heeft nu tot 5 mei de tijd om met betere voorstellen voor de dag te komen en de EU te overtuigen dat de overname geen beletsel hoeft te zijn voor concurrentie in de gps-markt. Volgens experten zorgt zo'n statement wel sowieso voor vertragingen en compliceert het de overnamedeal, omdat er nu een formele, geschreven lijst bestaat met problemen die eerst uit de weg geruimd moeten worden.

De Europese Commissie heeft TomTom formeel laten weten dat ze een aantal mededingingsbezwaren heeft tegen de geplande koop van kaartenleverancier Tele Atlas. TomTom heeft tot 5 mei om met oplossingen voor de dag te komen. TomTom, 's werelds grootste fabrikant van autonavigatietoestellen, had naar verluidt al een aantal concrete maatregelen en voorstellen op papier gezet, waarmee het de Europese Commissie gunstig wilde stemmen. Maar die nota was niet voldoende om te beletten dat de Commissie een 'statement of objections' uitstuurde. Dit statement - een opsomming van concurrentieproblemen die de EU voorziet - betekent echter niet dat de overname zomaar verworpen zal worden. TomTom heeft nu tot 5 mei de tijd om met betere voorstellen voor de dag te komen en de EU te overtuigen dat de overname geen beletsel hoeft te zijn voor concurrentie in de gps-markt. Volgens experten zorgt zo'n statement wel sowieso voor vertragingen en compliceert het de overnamedeal, omdat er nu een formele, geschreven lijst bestaat met problemen die eerst uit de weg geruimd moeten worden.