Al jarenlang streeft de Europese Commissie naar het afbouwen en uiteindelijk afschaffen van de zogeheten roamingkosten, de hoge tarieven die telecomaanbieders hun klanten rekenen voor het gebruik van hun telefoon in het buitenland. Over ruim anderhalf jaar is het zo ver. Toch verdwijnen de kosten niet helemaal. Wanneer klanten in het buitenland excessief gebruik maken van de telecomdiensten, mag een extra vergoeding worden berekend.

Plafond moet nog worden vastgesteld

De Europese ministerraad heeft dit plan nu goedgekeurd (pdf). De raad geeft nu de opdracht aan de Europese Commissie regels op te stellen voor het toepassen van dit gebruiksplafond (fair use cap). Voordat het plan op 15 juni 2017 in werking treedt, moet wel het Europees Parlement nog instemmen. Dat lijkt echter een formele stap, omdat de Europese ministerraad en het Europees Parlement eerder dit jaar al tot een informeel akkoord zijn gekomen.

Roamingkosten volgend jaar al omlaag

In de aanloop naar de nieuwe regels zullen per 30 april 2016 de roamingtarieven verder naar beneden gaan. De kosten bovenop het normale beltarief dat de telecomaanbieder rekent mag niet meer zijn dan de maximum inkooptarieven die al eerder zijn vastgelegd in een Europese richtlijn. (pdf)

Bron: Automatiseringgids

Al jarenlang streeft de Europese Commissie naar het afbouwen en uiteindelijk afschaffen van de zogeheten roamingkosten, de hoge tarieven die telecomaanbieders hun klanten rekenen voor het gebruik van hun telefoon in het buitenland. Over ruim anderhalf jaar is het zo ver. Toch verdwijnen de kosten niet helemaal. Wanneer klanten in het buitenland excessief gebruik maken van de telecomdiensten, mag een extra vergoeding worden berekend.Plafond moet nog worden vastgesteldDe Europese ministerraad heeft dit plan nu goedgekeurd (pdf). De raad geeft nu de opdracht aan de Europese Commissie regels op te stellen voor het toepassen van dit gebruiksplafond (fair use cap). Voordat het plan op 15 juni 2017 in werking treedt, moet wel het Europees Parlement nog instemmen. Dat lijkt echter een formele stap, omdat de Europese ministerraad en het Europees Parlement eerder dit jaar al tot een informeel akkoord zijn gekomen.Roamingkosten volgend jaar al omlaagIn de aanloop naar de nieuwe regels zullen per 30 april 2016 de roamingtarieven verder naar beneden gaan. De kosten bovenop het normale beltarief dat de telecomaanbieder rekent mag niet meer zijn dan de maximum inkooptarieven die al eerder zijn vastgelegd in een Europese richtlijn. (pdf) Bron: Automatiseringgids