EURid, de beheerder van het Europese top level domein .eu, heeft tijdens de 44ste Icann Meeting in Praag een open source alternatief voor BIND (Berkeley Internet Name Daemon) gelanceerd, de meest gebruikte nameserver-software in de wereld. De nieuwkomer krijgt de naam 'YADIFA' mee.
"De keuze voor nameserver-software was in essentie beperkt tot twee platformen", zegt cto van EURid Peter Janssen. "BIND is sinds jaar en dag dé referentie, en daarnaast heb je nog het Nederlandse NSD (Name Server Daemon). Met 'YADIFA' ('Yet another DNS implementation for all') zetten we deze week een derde pakket in de markt."

Waarom tld-operatoren en isp's een alternatief voor BIND en NSD nodig hebben? "Uit veiligheidsoverwegingen is het beter om te diversifiëren in dns-software", vindt Janssen. "Als je niet wil dat al je nameservers dienst weigeren bij problemen, rol je beter verschillende implementaties uit."

"BIND en NSD zijn ook niet meer aangepast aan de huidige noden", vervolgt de cto. "Als ze te veel zones moeten draaien, worden ze traag. En wanneer je een zone wil toevoegen of weghalen, moet heel de nameserver offline. Met YADIFA kan je herconfigureren zonder dat de server onderuit gaat. Dat is veel dynamischer. De software is zo gebouwd dat je met verschillende zones kan werken."

"Wij hebben YADIFA ontwikkeld omdat we onze eigen nameserver-infrastructuur wilden versterken", voegt algemeen directeur Mark Van Wesemael van EURid toe. "Maar omdat ook anderen gebaat zijn met een alternatief voor BIND en NSD -een alternatief dat bovendien betere prestaties laat optekenen- hebben we de software open source gemaakt."

"Iedereen die dat wenst, zal YADIFA kunnen gebruiken", zegt Janssen. "Als tegenprestatie gaan we er van uit dat de community ons helpt bij de stabiliteit en de veiligheid van het platform."

YADIFA, dat ook DNSSEC ondersteunt, zou bij een zware belasting tot 30 procent meer queries kunnen verwerken dan vergelijkbare configuraties met BIND of NSD-implementaties. Zones zouden tot vijf keer sneller geladen worden. "YADIFA heeft ook minder nood aan geheugen", besluit nog Janssen. "Het pakket verbruikt minder RAM dan BIND of NSD, waardoor de servers efficiënter kunnen draaien."

De nameservers van EURid werken intussen al met YADIFA (in combinatie met BIND), dit naast de oplossingen die door de externe anycast-leveranciers worden gebruikt.

www.yadifa.eu


EURid, de beheerder van het Europese top level domein .eu, heeft tijdens de 44ste Icann Meeting in Praag een open source alternatief voor BIND (Berkeley Internet Name Daemon) gelanceerd, de meest gebruikte nameserver-software in de wereld. De nieuwkomer krijgt de naam 'YADIFA' mee. "De keuze voor nameserver-software was in essentie beperkt tot twee platformen", zegt cto van EURid Peter Janssen. "BIND is sinds jaar en dag dé referentie, en daarnaast heb je nog het Nederlandse NSD (Name Server Daemon). Met 'YADIFA' ('Yet another DNS implementation for all') zetten we deze week een derde pakket in de markt." Waarom tld-operatoren en isp's een alternatief voor BIND en NSD nodig hebben? "Uit veiligheidsoverwegingen is het beter om te diversifiëren in dns-software", vindt Janssen. "Als je niet wil dat al je nameservers dienst weigeren bij problemen, rol je beter verschillende implementaties uit." "BIND en NSD zijn ook niet meer aangepast aan de huidige noden", vervolgt de cto. "Als ze te veel zones moeten draaien, worden ze traag. En wanneer je een zone wil toevoegen of weghalen, moet heel de nameserver offline. Met YADIFA kan je herconfigureren zonder dat de server onderuit gaat. Dat is veel dynamischer. De software is zo gebouwd dat je met verschillende zones kan werken." "Wij hebben YADIFA ontwikkeld omdat we onze eigen nameserver-infrastructuur wilden versterken", voegt algemeen directeur Mark Van Wesemael van EURid toe. "Maar omdat ook anderen gebaat zijn met een alternatief voor BIND en NSD -een alternatief dat bovendien betere prestaties laat optekenen- hebben we de software open source gemaakt." "Iedereen die dat wenst, zal YADIFA kunnen gebruiken", zegt Janssen. "Als tegenprestatie gaan we er van uit dat de community ons helpt bij de stabiliteit en de veiligheid van het platform." YADIFA, dat ook DNSSEC ondersteunt, zou bij een zware belasting tot 30 procent meer queries kunnen verwerken dan vergelijkbare configuraties met BIND of NSD-implementaties. Zones zouden tot vijf keer sneller geladen worden. "YADIFA heeft ook minder nood aan geheugen", besluit nog Janssen. "Het pakket verbruikt minder RAM dan BIND of NSD, waardoor de servers efficiënter kunnen draaien."De nameservers van EURid werken intussen al met YADIFA (in combinatie met BIND), dit naast de oplossingen die door de externe anycast-leveranciers worden gebruikt. www.yadifa.eu