De lidstaten van de Europese Unie hebben ingestemd met de invoering van maximale tarieven voor grensoverschrijdende sms'jes. Die zouden vanaf volgende zomer niet meer dan 11 eurocent mogen kosten.

De verzamelde ministers van Telecom schaarden zich op een bijeenkomst in Brussel achter een voorstel van de Europese Commissie om de hoge tarieven voor grensoverschrijdende sms'jes aan te pakken. Ze zetten het licht op groen voor een Europees plafond van 0,11 euro per sms. Momenteel betalen gsm-gebruikers in Europa gemiddeld 0,29 euro. Daarnaast wordt een maximaal tarief van 1 euro per megabyte ingevoerd voor het downloaden van gegevens.

Het voorstel vormt een nieuwe stap in een campagne die bevoegd eurocommissaris Viviane Reding al jaren voert tegen de hoge kosten die operatoren aan gsm-gebruikers aanrekenen voor grensoverschrijdende mobiele telefonie (roaming). Vorige zomer werden zo de prijzen voor uitgaande gesprekken en oproepen in het buitenland al met 60 procent verlaagd. In het nieuwe voorstel wordt toegevoegd dat de operatoren vanaf de 31ste seconde van een telefoongesprek per seconde moeten factureren.

Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement. Indien alles volgens plan verloopt, zouden gsm-gebruikers vanaf volgende zomer minder moeten betalen voor grensoverschrijdende berichtjes.

Bron: Belga

De lidstaten van de Europese Unie hebben ingestemd met de invoering van maximale tarieven voor grensoverschrijdende sms'jes. Die zouden vanaf volgende zomer niet meer dan 11 eurocent mogen kosten. De verzamelde ministers van Telecom schaarden zich op een bijeenkomst in Brussel achter een voorstel van de Europese Commissie om de hoge tarieven voor grensoverschrijdende sms'jes aan te pakken. Ze zetten het licht op groen voor een Europees plafond van 0,11 euro per sms. Momenteel betalen gsm-gebruikers in Europa gemiddeld 0,29 euro. Daarnaast wordt een maximaal tarief van 1 euro per megabyte ingevoerd voor het downloaden van gegevens. Het voorstel vormt een nieuwe stap in een campagne die bevoegd eurocommissaris Viviane Reding al jaren voert tegen de hoge kosten die operatoren aan gsm-gebruikers aanrekenen voor grensoverschrijdende mobiele telefonie (roaming). Vorige zomer werden zo de prijzen voor uitgaande gesprekken en oproepen in het buitenland al met 60 procent verlaagd. In het nieuwe voorstel wordt toegevoegd dat de operatoren vanaf de 31ste seconde van een telefoongesprek per seconde moeten factureren. Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement. Indien alles volgens plan verloopt, zouden gsm-gebruikers vanaf volgende zomer minder moeten betalen voor grensoverschrijdende berichtjes. Bron: Belga