EU-Parlement wil af van roofprijzen in roaming

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Het Europees Parlement wil de roamingtarieven veel forser verlagen dan de Europese Commissie. De nieuwe prijzen moeten op 1 juli van kracht zijn.

Het Europees Parlement wil de roamingtarieven veel forser verlagen dan de Europese Commissie. De nieuwe prijzen moeten op 1 juli van kracht zijn.

De huidige roamingregulering loopt af op 30 juni. Ze geldt voor spraak en sms. Voor de dataroaming geldt ze enkel op groothandelsniveau. Dat laatste laat zich zien. De Europese Commissie schatte de gemiddelde prijs voor dataroaming in 2010 op 2 euro per megabyte, met uitschieters tot 12 euro.

Gebruikers kopen volumebundels, maar wie buiten die bundels gaat, betaalt spectaculair meer, noteert Danielle Jacobs, de voorzitster van de internationale organisatie van telecomgebruikers, Intug. Die onzekerheid hindert investeringen, zegt Jacobs.

Tablets maken de toestand acuut. “Een BlackBerry verbruikt 72 megabyte per maand, een pc met 3G-stick 300 megabyte, een iPad 2,5 gigabyte”, weet Jacobs. “Amerikaanse firma’s met rondreizende technici gebruiken mobiele toepassingen in de VS, maar papier in Europa, plannen voor machine-naar-machinetoepassingen blijven in de schuif omdat de onzekerheid over roamingkosten een businesscase onmogelijk maakt.”

De rapporteur van de parlementscommissie voor Industrie stelt voor twee structurele voorstellen van de Commissie aan te scherpen: de verplichting voor operatoren om groothandelsovereenkomsten voor roaming aan te bieden aan wie dat vraagt (ook aan ‘virtuele’ operatoren zonder eigen netwerk) en de mogelijkheid voor gebruikers om roaming bij een aparte operator te kopen, met behoud van eigen nummer. Daarbovenop komen er nieuwe maximumprijzen op consumentenniveau.

De Commissie wil vanaf 1 juli 2014 niet verder gaan dan 24 cent per minuut voor uitgaande en 10 cent voor inkomende gesprekken, 10 cent voor sms en 50 cent per megabyte, altijd zonder btw. Veel te gul, vindt de rapporteur van de commissie Industrie. Zij wil die tarieven minstens halveren. In België is de groothandelsprijs voor mobiel bellen 1,08 cent vanaf 2013.

De stemming in de parlementscommissie is voorzien voor 28 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content