De Europese Unie voorziet voor 2011 een recordbedrag van 6,4 miljard euro voor onderzoek en innovatie.

Het geld maakt deel uit van het kaderprogramma voor onderzoek, dat over een periode van zeven jaar (2007-2013) ruim 50 miljard euro te verdelen heeft. Naar schatting zullen zo'n 16.000 partners een deel van de koek ontvangen, wat een goeie 165.000 Europese jobs moet opleveren.

Het Europese kaderprogramma is veruit het belangrijkste instrument van de Europese Unie voor de financiering van onderzoek en ontwikkeling. Jaarlijks wordt daarbij vanuit de grote pot geld verdeeld. Voor 2011 gaat het om een stijging met 12 procent ten opzichte van dit jaar.

De verdeling van het geld loopt via projecten die de gegadigden zelf aandragen. Zo kunnen universiteiten, maar ook bedrijven en kmo's de komende 14 maanden voorstellen indienen waarvoor ze Europese steun hopen te krijgen. Voor kmo's is bovendien expliciet 800 miljoen euro uitgetrokken, zodat zij zeker aan bod komen. Voor het merendeel van de fondsen kan vanaf morgen/dinsdag bij de Commissie worden aangeklopt.

Naargelang de Europese prioriteiten is de totale som wel thematisch opgesplitst. Zo gaat er 1,2 miljard euro naar ict-onderzoek, terwijl projecten rond gezondheid kunnen rekenen op ruim 600 miljoen euro. Daarnaast heeft Europa bijvoorbeeld ook voor ruimetevaart (320 miljoen), nanotechnologie (270 miljoen) en energie (214 miljoen) heel wat geld veil. En tot slot zijn ook voor omkadering en de mobiliteit van wetenschappers uitdrukkelijk fondsen vastgelegd.

Bron: Belga

De Europese Unie voorziet voor 2011 een recordbedrag van 6,4 miljard euro voor onderzoek en innovatie. Het geld maakt deel uit van het kaderprogramma voor onderzoek, dat over een periode van zeven jaar (2007-2013) ruim 50 miljard euro te verdelen heeft. Naar schatting zullen zo'n 16.000 partners een deel van de koek ontvangen, wat een goeie 165.000 Europese jobs moet opleveren. Het Europese kaderprogramma is veruit het belangrijkste instrument van de Europese Unie voor de financiering van onderzoek en ontwikkeling. Jaarlijks wordt daarbij vanuit de grote pot geld verdeeld. Voor 2011 gaat het om een stijging met 12 procent ten opzichte van dit jaar. De verdeling van het geld loopt via projecten die de gegadigden zelf aandragen. Zo kunnen universiteiten, maar ook bedrijven en kmo's de komende 14 maanden voorstellen indienen waarvoor ze Europese steun hopen te krijgen. Voor kmo's is bovendien expliciet 800 miljoen euro uitgetrokken, zodat zij zeker aan bod komen. Voor het merendeel van de fondsen kan vanaf morgen/dinsdag bij de Commissie worden aangeklopt. Naargelang de Europese prioriteiten is de totale som wel thematisch opgesplitst. Zo gaat er 1,2 miljard euro naar ict-onderzoek, terwijl projecten rond gezondheid kunnen rekenen op ruim 600 miljoen euro. Daarnaast heeft Europa bijvoorbeeld ook voor ruimetevaart (320 miljoen), nanotechnologie (270 miljoen) en energie (214 miljoen) heel wat geld veil. En tot slot zijn ook voor omkadering en de mobiliteit van wetenschappers uitdrukkelijk fondsen vastgelegd. Bron: Belga