De uitspraak volgt op het protest tegen de omzetbelasting door dochters van het Britse telecombedrijf Vodafone en supermarktketen Tesco in Hongarije. Zij voelen zich gediscrimineerd ten opzichte van Hongaarse ondernemingen die vrijgesteld zijn van de omzetbelasting. De meeste bedrijven die in de hogere belastingschijven vallen hebben een buitenlandse zetel. Maar volgens het hof boeken de buitenlandse bedrijven simpelweg de grootste omzetten op de Hongaarse markten.

In de EU wordt al een tijd gediscussieerd over de invoering van de digitaks, een omzet- of winstbelasting voor internetbedrijven. Nu betalen bedrijven volgens internationale afspraken winstbelasting in het land waar ze gevestigd zijn. Internetreuzen als Amazon en Apple zetelen daarom in fiscaal aantrekkelijke landen maar draaien enorme omzetten in andere landen. Die lopen door de vestigingsregel belastinginkomsten mis. Het hof stelt dat de omzetbelasting "een relevante indicator vormt voor de draagkracht van de belastingplichtigen."

De uitspraak volgt op het protest tegen de omzetbelasting door dochters van het Britse telecombedrijf Vodafone en supermarktketen Tesco in Hongarije. Zij voelen zich gediscrimineerd ten opzichte van Hongaarse ondernemingen die vrijgesteld zijn van de omzetbelasting. De meeste bedrijven die in de hogere belastingschijven vallen hebben een buitenlandse zetel. Maar volgens het hof boeken de buitenlandse bedrijven simpelweg de grootste omzetten op de Hongaarse markten.In de EU wordt al een tijd gediscussieerd over de invoering van de digitaks, een omzet- of winstbelasting voor internetbedrijven. Nu betalen bedrijven volgens internationale afspraken winstbelasting in het land waar ze gevestigd zijn. Internetreuzen als Amazon en Apple zetelen daarom in fiscaal aantrekkelijke landen maar draaien enorme omzetten in andere landen. Die lopen door de vestigingsregel belastinginkomsten mis. Het hof stelt dat de omzetbelasting "een relevante indicator vormt voor de draagkracht van de belastingplichtigen."