De Europese Unie wil voor de bestrijding van cybercrime hulp van het bedrijfsleven. Een nu aangenomen plan voorziet in de uitwisseling van informatie tussen politie en Justitie enerzijds en bedrijven anderzijds.

De Europese ministers van Justitie hebben een nieuw plan aangenomen voor de bestrijding van cybercrime. Dat plan van de Europese Commissie (EC) omvat niet alleen overheidsmaatregelen, maar ook actie van het bedrijfsleven. Die moet actief meewerken aan de uitwisseling van informatie over cybercrime.

De EC wil daarnaast een online systeem opzetten om waarschuwingen voor cyberdreigingen te publiceren. Dat waarschuwingssysteem moet bedrijven tijdig bewust maken van nieuwe securitybedreigingen, zoals webinfecties en netwerkaanvallen.

Bedrijven kunnen binnen het systeem online misdaden melden, delen en met elkaar te verbinden. De EC heeft een budget van 300.000 euro beschikbaar gesteld om dit waarschuwingssysteem op korte termijn al te realiseren.

De EU-lidstaten krijgen financiële middelen om de andere benodigde systemen en processen efficiënt te implementeren. Het is nog niet bekend hoeveel die 'subsidi'' voor security bedraagt.

Advies en coördinatie komt van het 'European Network and Information Security Agency'(Enisa). Die EU-instantie dient als een center of excellence voor landen én organisaties die hun netwerkbeveiliging versterken en cybercrime aanpakken.

Het belangrijkste element in de nu aangenomen maatregelen is de grotere internationale samenwerking. "Deze strategie stimuleert de broodnodige operationele samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de lidstaten", zegt EC vice-president Jacques Barrot, die verantwoordelijk is voor Justitie, vrijheid en beveiliging.

In samenwerking met Computable

De Europese Unie wil voor de bestrijding van cybercrime hulp van het bedrijfsleven. Een nu aangenomen plan voorziet in de uitwisseling van informatie tussen politie en Justitie enerzijds en bedrijven anderzijds. De Europese ministers van Justitie hebben een nieuw plan aangenomen voor de bestrijding van cybercrime. Dat plan van de Europese Commissie (EC) omvat niet alleen overheidsmaatregelen, maar ook actie van het bedrijfsleven. Die moet actief meewerken aan de uitwisseling van informatie over cybercrime. De EC wil daarnaast een online systeem opzetten om waarschuwingen voor cyberdreigingen te publiceren. Dat waarschuwingssysteem moet bedrijven tijdig bewust maken van nieuwe securitybedreigingen, zoals webinfecties en netwerkaanvallen. Bedrijven kunnen binnen het systeem online misdaden melden, delen en met elkaar te verbinden. De EC heeft een budget van 300.000 euro beschikbaar gesteld om dit waarschuwingssysteem op korte termijn al te realiseren. De EU-lidstaten krijgen financiële middelen om de andere benodigde systemen en processen efficiënt te implementeren. Het is nog niet bekend hoeveel die 'subsidi'' voor security bedraagt. Advies en coördinatie komt van het 'European Network and Information Security Agency'(Enisa). Die EU-instantie dient als een center of excellence voor landen én organisaties die hun netwerkbeveiliging versterken en cybercrime aanpakken. Het belangrijkste element in de nu aangenomen maatregelen is de grotere internationale samenwerking. "Deze strategie stimuleert de broodnodige operationele samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de lidstaten", zegt EC vice-president Jacques Barrot, die verantwoordelijk is voor Justitie, vrijheid en beveiliging. In samenwerking met Computable