Binnen de strategie voor interne veiligheid van Europa is de oprichting van een centrum voor cybercriminaliteit een belangrijk element.

Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström heeft een waslijst van 41 maatregelen voorgesteld om dreigingen als terrorisme, grensoverschrijdende misdaad en cybercrime het hoofd te bieden. Eén van de punten op de lijst is de oprichting van een centrum voor cybercriminaliteit.

"We moeten ons aanpassen aan de digitale realiteit en de uitdaging van cybercriminaliteit aanpakken", stelde Malmström in haar toespraak. "Vandaag heb je geen bom nodig om een kerncentrale aan te vallen. Je hebt geen geweer nodig om mensen te bestelen. Het internet geeft criminielen en terroristen nieuwe mogelijkheden om kritieke infrastructuur aan te vallen en geld te stelen van onze bankrekeningen. Het is onze job om ervoor te zorgen dat ze daarin niet slagen."

Het centrum voor cybercriminaliteit zou tegen 2013 moeten zijn opgericht. Veel meer details zijn er niet ober bekend. Het lijkt er momenteel op dat het een soort overkoepelend CERT zal worden, waarbij het Europese orgaan de contacten tussen de landelijke CERT's zal proberen te bevorderen.

Binnen de strategie voor interne veiligheid van Europa is de oprichting van een centrum voor cybercriminaliteit een belangrijk element. Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström heeft een waslijst van 41 maatregelen voorgesteld om dreigingen als terrorisme, grensoverschrijdende misdaad en cybercrime het hoofd te bieden. Eén van de punten op de lijst is de oprichting van een centrum voor cybercriminaliteit. "We moeten ons aanpassen aan de digitale realiteit en de uitdaging van cybercriminaliteit aanpakken", stelde Malmström in haar toespraak. "Vandaag heb je geen bom nodig om een kerncentrale aan te vallen. Je hebt geen geweer nodig om mensen te bestelen. Het internet geeft criminielen en terroristen nieuwe mogelijkheden om kritieke infrastructuur aan te vallen en geld te stelen van onze bankrekeningen. Het is onze job om ervoor te zorgen dat ze daarin niet slagen." Het centrum voor cybercriminaliteit zou tegen 2013 moeten zijn opgericht. Veel meer details zijn er niet ober bekend. Het lijkt er momenteel op dat het een soort overkoepelend CERT zal worden, waarbij het Europese orgaan de contacten tussen de landelijke CERT's zal proberen te bevorderen.