EU wil privacywaakhonden meer invloed geven

© Reuters

De Europese Unie wil de macht van de nationale privacywaakhonden uitbreiden. Daarmee moet een nieuwe samenwerking tussen de EU en de VS voor de uitwisseling van data mogelijk worden.

Dat meldt nieuwsdienst Reuters.

De VS en de EU onderhandelen over een nieuw framework voor het doorzetten van data naar de VS, nadat het Europese Hof het Safe Harbor-pact onlangs van tafel veegde. De ‘safe harbor’-constructie stelde Europese bedrijven in staat om persoonsgebonden gegevens op te slaan op servers die zich in VS bevinden, waar ze niet de wettelijke bescherming genieten die ze op grond van EU-regelgeving wel behoren te krijgen. Een belangrijke reden voor het Hof was dat de privacy van de gegevens van Europese burgers niet goed genoeg gegarandeerd is door de acties van Amerikaanse veiligheidsorganisaties.

Zeker 4.400 Amerikaanse en Europese bedrijven maakten gebruik van de Safe Harbor-regeling. Zonder een vervangende regeling riskeren zij juridische vervolging als ze gegevens naar de VS versturen. Een belangrijk bezwaar van het Hof tegen Safe Harbor is dat Europese burgers geen juridische wegen hadden om het misbruik van hun gegevens aan de kaak te stellen. De Amerikaanse Federal Trade Commission monitorde de compliance van bedrijven op dit vlak, maar individuen konden daar niet terecht met klachten.

Door de Europese privacywaakhonden meer macht en een belangrijkere rol hierbij te geven, zou de kans dat er een vervangende regeling komt, groter zijn.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content