Afgelopen zondag werd de driemiljoenste .eu domeinnaam geregistreerd door de Belgische domeinnaambeheerder Eurid. Daarmee is .eu tweeënhalf jaar na zijn lancering het vierde grootste Europese 'internetachtervoegsel' (na .de, .uk en .nl). Op wereldschaal klokt .eu nu af op de negende plaats.

"Drie miljoen .eu domeinnamen zijn een perfecte weerspiegeling van het vertrouwen dat de Europese internetgebruikers stellen in .eu", vertelt EU-Commissaris voor Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding. "Het is schitterend om te kunnen constateren dat steeds meer burgers en bedrijven hun Europese identiteit extra in de verf willen zetten. Een speciale vermelding gaat naar de KMO's, die .eu erg snel omarmd hebben."

Nu .eu de kaap van drie miljoen domeinnamen heeft genomen, behoort de TLD tot de tien populairste internetachtervoegsels in de wereld (samen met onder meer .com, .org, .cn en .net). Sinds het opstarten van het domein in 2006 is het aantal registraties langzaam maar zeker gegroeid. In België werd .eu intussen al 89.974 keer geregistreerd.

.eu geniet ook een uitstekende reputatie. Uit een recent onderzoek van Insites bij 4000 internetgebruikers in 10 Europese landen, blijkt dat gebruikers .eu percipiëren als een 'innovatieve' en 'moderne' suffix. "Het achtervoegsel maakt volgens heel wat respondenten zelfs de hele website geloofwaardig", aldus Dennis Claus van Insites.

"Ik was aangenaam verrast toen ik merkte dat Dirk Rosiers ('Close2') voor het televisieprogramma 'De Bedenkers' de domeinnaam Close2.eu geregistreerd had", bevestigt topman Marc Van Wesemael van Eurid. "Zijn argument, dat hij het webadres wilde gebruiken om Europees te gaan en geloofwaardig over te komen, sloeg de nagel op de kop."

Contract

De meeste .eu-domeinen werden geregistreerd in de EU-landen met de grootste bevolking en de hoogste internetpenetratie. Duitsland is goed voor 30 procent van de registraties, Nederland (14 procent), het Verenigd Koninkrijk (12 procent), Frankrijk (8 procent) en Polen (6 procent) vervolledigen de top vijf.

Naar analogie van het Belgische model van domeinbeheerder DNS (met een indirecte verkoop van domeinnamen via registrars naar de eindklanten toe), diende DNS samen met de Zweedse en Italiaanse registry enkele jaren geleden een voorstel in om .eu te kunnen beheren. Het voorstel werd goedgekeurd door de Europese Commissie, en niet veel later was Eurid een feit.

Intussen werd het contract met de Europese Commissie overigens verlengd, zo vernam Data News uit goede bron, waardoor Eurid ook in de komende vijf jaar nog de database met alle .eu registraties kan beheren, en de verkoop van de .eu domeinnamen via de registrars in goede banen mag leiden.

www.eurid.eu

Afgelopen zondag werd de driemiljoenste .eu domeinnaam geregistreerd door de Belgische domeinnaambeheerder Eurid. Daarmee is .eu tweeënhalf jaar na zijn lancering het vierde grootste Europese 'internetachtervoegsel' (na .de, .uk en .nl). Op wereldschaal klokt .eu nu af op de negende plaats. "Drie miljoen .eu domeinnamen zijn een perfecte weerspiegeling van het vertrouwen dat de Europese internetgebruikers stellen in .eu", vertelt EU-Commissaris voor Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding. "Het is schitterend om te kunnen constateren dat steeds meer burgers en bedrijven hun Europese identiteit extra in de verf willen zetten. Een speciale vermelding gaat naar de KMO's, die .eu erg snel omarmd hebben." Nu .eu de kaap van drie miljoen domeinnamen heeft genomen, behoort de TLD tot de tien populairste internetachtervoegsels in de wereld (samen met onder meer .com, .org, .cn en .net). Sinds het opstarten van het domein in 2006 is het aantal registraties langzaam maar zeker gegroeid. In België werd .eu intussen al 89.974 keer geregistreerd. .eu geniet ook een uitstekende reputatie. Uit een recent onderzoek van Insites bij 4000 internetgebruikers in 10 Europese landen, blijkt dat gebruikers .eu percipiëren als een 'innovatieve' en 'moderne' suffix. "Het achtervoegsel maakt volgens heel wat respondenten zelfs de hele website geloofwaardig", aldus Dennis Claus van Insites. "Ik was aangenaam verrast toen ik merkte dat Dirk Rosiers ('Close2') voor het televisieprogramma 'De Bedenkers' de domeinnaam Close2.eu geregistreerd had", bevestigt topman Marc Van Wesemael van Eurid. "Zijn argument, dat hij het webadres wilde gebruiken om Europees te gaan en geloofwaardig over te komen, sloeg de nagel op de kop." Contract De meeste .eu-domeinen werden geregistreerd in de EU-landen met de grootste bevolking en de hoogste internetpenetratie. Duitsland is goed voor 30 procent van de registraties, Nederland (14 procent), het Verenigd Koninkrijk (12 procent), Frankrijk (8 procent) en Polen (6 procent) vervolledigen de top vijf. Naar analogie van het Belgische model van domeinbeheerder DNS (met een indirecte verkoop van domeinnamen via registrars naar de eindklanten toe), diende DNS samen met de Zweedse en Italiaanse registry enkele jaren geleden een voorstel in om .eu te kunnen beheren. Het voorstel werd goedgekeurd door de Europese Commissie, en niet veel later was Eurid een feit. Intussen werd het contract met de Europese Commissie overigens verlengd, zo vernam Data News uit goede bron, waardoor Eurid ook in de komende vijf jaar nog de database met alle .eu registraties kan beheren, en de verkoop van de .eu domeinnamen via de registrars in goede banen mag leiden. www.eurid.eu