Een PC Privé-project is handig zijn om werknemers vertrouwd te maken met nieuwe informatietechnologie, maar het blijkt ook een uitstekend middel om mensen aan te trekken en te behouden.

Het door de overheid opgezette PC Privé-initiatief slaat nog steeds niet echt aan, maar heeft voor sommige bedrijven zo zijn voordelen, meent algemeen directeur Dany Bruggeman van On-Site Support, dat zich toelegt op het beheer van dergelijke projecten (zie kader). Niet enkel om louter fiscale redenen, maar ook om werknemers aan zich te binden en hen de kans te geven om vertrouwd te raken met technologieën die hun bedrijf op korte of middellange termijn zal invoeren. "Zo besparen bedrijven tijd en geld [op het vlak van opleidingen]. En soms zijn het de vakbonden die de voorkeur geven aan deze oplossing in plaats van aan een loonsverhoging."

4e generatie Euroclear, de in Brussel gevestigde specialist in de verwerking van grensoverschrijdende beurstransacties, is een fervent gebruiker geworden van de Privé PC-mogelijkheden. Het bedrijf, klant van On-Site Support, is sinds 1998 al aan zijn vierde project toe.

Dat ritme wil Euroclear nu nog versnellen. "De vraag is immers enorm, en we willen onze medewerkers geen drie jaar laten wachten", zegt Maurizio Alcamo van het Human Resources-departement. Er is nog een andere reden: "In 2006 heeft onze groep om en bij de 600 mensen in dienst genomen, waarvan 500 in België. We hebben dezelfde plannen voor 2007. Aangezien de wet ons toelaat om elk jaar een PC Privé-project op te zetten (1), starten we in 2008 al met een volgend project om nieuwe medewerkers aan te trekken met een interessant 'package'." Met de hulp van On-Site Support heeft Euroclear trouwens een speciale website ontwikkeld waar werknemers in de loop van die drie jaar randapparatuur, software, digitale fototoestellen en dergelijke kunnen kopen.

In 2001 boekte Euroclear 110 pc-aankopen. "Toen was het vooral de bedoeling werknemers meer it-kennis te laten opdoen, vooral op het vlak van internet." In 2004 hebben 510 werknemers op een totaal van meer dan 1.600 positief gereageerd. Dit jaar doen meer dan 1.000 mensen van de ongeveer 2.000 die ervoor in aanmerking komen mee.

"Het PC Privé-project is een element van onze work/life balance-cultuur geworden, net zoals de culturele of sociale activiteiten die door onze E-club worden georganiseerd", besluit Maurizio Alcamo.

(1) Enige beperking: belangstellenden moeten drie jaar wachten voor ze opnieuw aan een project mogen deelnemen.

Een PC Privé-project is handig zijn om werknemers vertrouwd te maken met nieuwe informatietechnologie, maar het blijkt ook een uitstekend middel om mensen aan te trekken en te behouden. Het door de overheid opgezette PC Privé-initiatief slaat nog steeds niet echt aan, maar heeft voor sommige bedrijven zo zijn voordelen, meent algemeen directeur Dany Bruggeman van On-Site Support, dat zich toelegt op het beheer van dergelijke projecten (zie kader). Niet enkel om louter fiscale redenen, maar ook om werknemers aan zich te binden en hen de kans te geven om vertrouwd te raken met technologieën die hun bedrijf op korte of middellange termijn zal invoeren. "Zo besparen bedrijven tijd en geld [op het vlak van opleidingen]. En soms zijn het de vakbonden die de voorkeur geven aan deze oplossing in plaats van aan een loonsverhoging." 4e generatie Euroclear, de in Brussel gevestigde specialist in de verwerking van grensoverschrijdende beurstransacties, is een fervent gebruiker geworden van de Privé PC-mogelijkheden. Het bedrijf, klant van On-Site Support, is sinds 1998 al aan zijn vierde project toe. Dat ritme wil Euroclear nu nog versnellen. "De vraag is immers enorm, en we willen onze medewerkers geen drie jaar laten wachten", zegt Maurizio Alcamo van het Human Resources-departement. Er is nog een andere reden: "In 2006 heeft onze groep om en bij de 600 mensen in dienst genomen, waarvan 500 in België. We hebben dezelfde plannen voor 2007. Aangezien de wet ons toelaat om elk jaar een PC Privé-project op te zetten (1), starten we in 2008 al met een volgend project om nieuwe medewerkers aan te trekken met een interessant 'package'." Met de hulp van On-Site Support heeft Euroclear trouwens een speciale website ontwikkeld waar werknemers in de loop van die drie jaar randapparatuur, software, digitale fototoestellen en dergelijke kunnen kopen. In 2001 boekte Euroclear 110 pc-aankopen. "Toen was het vooral de bedoeling werknemers meer it-kennis te laten opdoen, vooral op het vlak van internet." In 2004 hebben 510 werknemers op een totaal van meer dan 1.600 positief gereageerd. Dit jaar doen meer dan 1.000 mensen van de ongeveer 2.000 die ervoor in aanmerking komen mee. "Het PC Privé-project is een element van onze work/life balance-cultuur geworden, net zoals de culturele of sociale activiteiten die door onze E-club worden georganiseerd", besluit Maurizio Alcamo. (1) Enige beperking: belangstellenden moeten drie jaar wachten voor ze opnieuw aan een project mogen deelnemen.