Het Nederlandse bedrijf Eurofiber wil zijn glasvezelnetwerk in ons land fors uitbouwen. Er zouden al gesprekken lopen over de overname van bestaande infrastructuur.

Eurofiber - dat volledig in handen is van de Nederlandse investeringsmaatschappij Reggeborgh - heeft in ons land naar eigen zeggen zo'n 1.000 kilometer glasvezel in de grond, met name rond Antwerpen en Brussel. Lars Alkema, sinds januari de nieuwe directeur voor de Belgische afdeling, denkt aan een verdrievoudiging van dat netwerk tegen 2012. Op korte termijn moet Gent ontsloten worden, waarna andere steden als Kortrijk, Leuven, Hasselt, Charleroi en Bergen aan de beurt komen.

Alkema wil dat bij voorkeur doen door bestaande infrastructuur van operatoren over te nemen. "Bij heel wat bestaande netwerken werden er bij de aanleg veel meer 'ducts' (buizen) aangelegd dan momenteel gebruikt worden. Dat wil zeggen dat er dus flink wat buizen in de grond zitten waarin gewoon glasvezel geblazen kan worden." Volgens Lars Alkema lopen er al een aantal gesprekken met geïnteresseerde partijen.

Eurofiber levert enkel de transportdiensten - de pure infrastructuur zeg maar. Bovenop die laag biedt een operator zijn eigen internetservice aan over het glasvezelnetwerk. In Nederland gebruikt ondertussen al een dertigtal operatoren de 9.000 kilometer die Eurofiber bij onze Noorderburen heeft. "Ook jongens als Colt Telecom en Verizon doen dat al. Naast KPN zijn wij nog de enige partij die echt investeert in de aanleg van glasvezel", beweert Alkema. "Per jaar stoppen wij zo 10 à 20 miljoen euro in de grond."

Voor ons land trekt Eurofiber 5 tot 15 miljoen euro uit. In België zouden "enkele alternatieve telecomoperatoren en dienstenleveranciers sterk geïnteresseerd" zijn in het open netwerk van Eurofiber. Onder meer de isp's EDPnet en Evonet gaan nu al met Eurofiber in zee voor de afhandeling van hun backhaul. Eurofiber dat in Nederland een omzet van ongeveer 30 miljoen euro draait, mikt vooral op de kmo's en bedrijvencentra.

Het Nederlandse bedrijf Eurofiber wil zijn glasvezelnetwerk in ons land fors uitbouwen. Er zouden al gesprekken lopen over de overname van bestaande infrastructuur. Eurofiber - dat volledig in handen is van de Nederlandse investeringsmaatschappij Reggeborgh - heeft in ons land naar eigen zeggen zo'n 1.000 kilometer glasvezel in de grond, met name rond Antwerpen en Brussel. Lars Alkema, sinds januari de nieuwe directeur voor de Belgische afdeling, denkt aan een verdrievoudiging van dat netwerk tegen 2012. Op korte termijn moet Gent ontsloten worden, waarna andere steden als Kortrijk, Leuven, Hasselt, Charleroi en Bergen aan de beurt komen. Alkema wil dat bij voorkeur doen door bestaande infrastructuur van operatoren over te nemen. "Bij heel wat bestaande netwerken werden er bij de aanleg veel meer 'ducts' (buizen) aangelegd dan momenteel gebruikt worden. Dat wil zeggen dat er dus flink wat buizen in de grond zitten waarin gewoon glasvezel geblazen kan worden." Volgens Lars Alkema lopen er al een aantal gesprekken met geïnteresseerde partijen. Eurofiber levert enkel de transportdiensten - de pure infrastructuur zeg maar. Bovenop die laag biedt een operator zijn eigen internetservice aan over het glasvezelnetwerk. In Nederland gebruikt ondertussen al een dertigtal operatoren de 9.000 kilometer die Eurofiber bij onze Noorderburen heeft. "Ook jongens als Colt Telecom en Verizon doen dat al. Naast KPN zijn wij nog de enige partij die echt investeert in de aanleg van glasvezel", beweert Alkema. "Per jaar stoppen wij zo 10 à 20 miljoen euro in de grond." Voor ons land trekt Eurofiber 5 tot 15 miljoen euro uit. In België zouden "enkele alternatieve telecomoperatoren en dienstenleveranciers sterk geïnteresseerd" zijn in het open netwerk van Eurofiber. Onder meer de isp's EDPnet en Evonet gaan nu al met Eurofiber in zee voor de afhandeling van hun backhaul. Eurofiber dat in Nederland een omzet van ongeveer 30 miljoen euro draait, mikt vooral op de kmo's en bedrijvencentra.