De Europese Commissie maakt geld vrij om vooral kleinere bioscopen in Europa de stap naar digitale projectie te helpen zetten.

De Commissie lanceert eind dit jaar een nieuw programma dat vier miljoen euro extra steun zal verlenen voor de digitalisering van bioscopen die vooral Europese films vertonen.

De Europese bioscopen tellen zo'n 30.000 projectieschermen en tot dusver is slechts vijftien procent gedigitaliseerd. Vier miljoen euro extra steun is dan ook een druppel op een hete plaat is. "Dat is nu eenmaal het bedrag dat we momenteel ter beschikking hebben", erkende eurocommissaris voor Cultuur Androulla Vassiliou.

Een nieuwe digitale projector en server kosten ongeveer 75.000 euro. Vooral voor uitbaters van kleinere arthousebioscopen vormt dat kostenplaatje een hinderpaal om de omschakeling te maken van celluloid naar digitale projectie.

De eurocommissaris wees er wel op dat het MEDIA-programma sinds 2007 25 miljoen euro steun heeft verleend voor initiatieven op het gebied van digitale film en andere innoverende projecten. Ook het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling kan aangewend worden voor digitalisering van bioscopen.

Volgens Vassiliou kan digitale technologie de distributiekosten drukken en ervoor zorgen dat wereldwijd meer Europese films worden vertoond. Hollywood blijft immers de eerste viool spelen. Zo werden in Europa in 2008 167 Amerikaanse en 726 Europese films verdeeld. Toch waren de Amerikaanse producties - mede dankzij de macht van de Amerikaanse distributeurs - goed voor een marktaandeel van 65 procent.

Bron: Belga

De Europese Commissie maakt geld vrij om vooral kleinere bioscopen in Europa de stap naar digitale projectie te helpen zetten. De Commissie lanceert eind dit jaar een nieuw programma dat vier miljoen euro extra steun zal verlenen voor de digitalisering van bioscopen die vooral Europese films vertonen. De Europese bioscopen tellen zo'n 30.000 projectieschermen en tot dusver is slechts vijftien procent gedigitaliseerd. Vier miljoen euro extra steun is dan ook een druppel op een hete plaat is. "Dat is nu eenmaal het bedrag dat we momenteel ter beschikking hebben", erkende eurocommissaris voor Cultuur Androulla Vassiliou. Een nieuwe digitale projector en server kosten ongeveer 75.000 euro. Vooral voor uitbaters van kleinere arthousebioscopen vormt dat kostenplaatje een hinderpaal om de omschakeling te maken van celluloid naar digitale projectie. De eurocommissaris wees er wel op dat het MEDIA-programma sinds 2007 25 miljoen euro steun heeft verleend voor initiatieven op het gebied van digitale film en andere innoverende projecten. Ook het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling kan aangewend worden voor digitalisering van bioscopen. Volgens Vassiliou kan digitale technologie de distributiekosten drukken en ervoor zorgen dat wereldwijd meer Europese films worden vertoond. Hollywood blijft immers de eerste viool spelen. Zo werden in Europa in 2008 167 Amerikaanse en 726 Europese films verdeeld. Toch waren de Amerikaanse producties - mede dankzij de macht van de Amerikaanse distributeurs - goed voor een marktaandeel van 65 procent. Bron: Belga