Europa huist het grootste leger aan zombiepc's ter wereld. Duitsland en Italië spannen de kroon.

43 procent van de zombiecomputers ter wereld is afkomstig uit Europa. Zowel Italië als Duitsland hebben 10 procent van dergelijke pc's in huis. Een en ander blijkt uit onderzoek van securitybedrijf G Data. Zombiecomputers zijn besmet door malware en overgenomen door cybercriminelen. Die zetten de pc's in in een groot netwerk van zombiepc's, botnets genaamd, om te gebruiken voor schadelijke doeleinden zoals het verzenden van spam. De eigenaar van de computer merkt hier in de praktijk vaak weinig van.

Wereldwijd worden gemiddeld zo'n 350.000 zombiepc's per dag ingezet voor schadelijke doeleinden. Tijdens piekuren worden er zelfs meer dan 700.000 ingezet voor het verspreiden van spam.

"Botnetbeheerders hebben Europa al lange tijd op de radar: snelle DSL-verbindingen, goede PC-apparatuur, en belangrijker: heel veel onbeschermde Windows-systemen", zegt Ralf Benzmüller, Hoofd G DATA Security Labs, in het persbericht. "Schadelijke code wordt bij voorkeur geplaatst op namaak- of gehackte websites. Het openen van dergelijke sites is voldoende om van je pc een zombie te maken. Het gebruik van firewalls en anti-virussoftware is helaas nog geen gemeengoed bij alle computergebruikers. Hierdoor blijft het aantal potentiële zombiecomputers hoog en is het gemakkelijk de botnets groot te houden."

Europa huist het grootste leger aan zombiepc's ter wereld. Duitsland en Italië spannen de kroon. 43 procent van de zombiecomputers ter wereld is afkomstig uit Europa. Zowel Italië als Duitsland hebben 10 procent van dergelijke pc's in huis. Een en ander blijkt uit onderzoek van securitybedrijf G Data. Zombiecomputers zijn besmet door malware en overgenomen door cybercriminelen. Die zetten de pc's in in een groot netwerk van zombiepc's, botnets genaamd, om te gebruiken voor schadelijke doeleinden zoals het verzenden van spam. De eigenaar van de computer merkt hier in de praktijk vaak weinig van. Wereldwijd worden gemiddeld zo'n 350.000 zombiepc's per dag ingezet voor schadelijke doeleinden. Tijdens piekuren worden er zelfs meer dan 700.000 ingezet voor het verspreiden van spam. "Botnetbeheerders hebben Europa al lange tijd op de radar: snelle DSL-verbindingen, goede PC-apparatuur, en belangrijker: heel veel onbeschermde Windows-systemen", zegt Ralf Benzmüller, Hoofd G DATA Security Labs, in het persbericht. "Schadelijke code wordt bij voorkeur geplaatst op namaak- of gehackte websites. Het openen van dergelijke sites is voldoende om van je pc een zombie te maken. Het gebruik van firewalls en anti-virussoftware is helaas nog geen gemeengoed bij alle computergebruikers. Hierdoor blijft het aantal potentiële zombiecomputers hoog en is het gemakkelijk de botnets groot te houden."