De eerste twee satellieten voor het Europese navigatiesysteem Galileo zullen op 20 oktober de lucht in gaan van op de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guinea.

De ene krijgt de naam van een Belgisch kind, de andere die van een jonge Bulgaar. Dat heeft eurocommissaris voor Industrie Antonio Tajani aangekondigd. Hij maakte zich sterk dat het systeem uiteindelijk minder zal kosten dan initieel begroot.

"We voeren de timing op en snijden in de kosten", zei Tajani op een persconferentie. "We zullen niet de volledige 3,4 miljard euro gebruiken" die begroot waren voor de jaren 2007-2013. Preciezere cijfers volgen pas in de komende weken, maar het is in elk geval goed nieuws. De Europese partners moesten de jongste jaren al meermaals dieper in de buidel tasten dan gepland.

Voor Galileo zijn in totaal achttien satellieten nodig, die tegen 2019 allemaal in een baan om de aarde zouden moeten hangen. Het systeem zal Europa van een "zeer accuraat, gegarandeerd GPS-systeem" voorzien, maar moet het oude continent vooral "onafhankelijk maken in een technologie die steeds kritieker wordt, ook in strategische domeinen als elektriciteitsdistributie en telecommunicatie", aldus Tajani.

De eurocommissaris verduidelijkte dat de lanceerdatum eerder deze maand geprikt werd na gedetailleerd onderzoek onder leiding van het Europees Ruimtevaartagentschap ESA. De bouw van de toekomstige componenten op land en in de ruimte zit op schema, net als de operationele voorbereiding en planning.

Galileo moet normaal gezien in 2014 - onder beperkte vorm - in werking treden.

Bron: Belga

De eerste twee satellieten voor het Europese navigatiesysteem Galileo zullen op 20 oktober de lucht in gaan van op de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guinea. De ene krijgt de naam van een Belgisch kind, de andere die van een jonge Bulgaar. Dat heeft eurocommissaris voor Industrie Antonio Tajani aangekondigd. Hij maakte zich sterk dat het systeem uiteindelijk minder zal kosten dan initieel begroot. "We voeren de timing op en snijden in de kosten", zei Tajani op een persconferentie. "We zullen niet de volledige 3,4 miljard euro gebruiken" die begroot waren voor de jaren 2007-2013. Preciezere cijfers volgen pas in de komende weken, maar het is in elk geval goed nieuws. De Europese partners moesten de jongste jaren al meermaals dieper in de buidel tasten dan gepland. Voor Galileo zijn in totaal achttien satellieten nodig, die tegen 2019 allemaal in een baan om de aarde zouden moeten hangen. Het systeem zal Europa van een "zeer accuraat, gegarandeerd GPS-systeem" voorzien, maar moet het oude continent vooral "onafhankelijk maken in een technologie die steeds kritieker wordt, ook in strategische domeinen als elektriciteitsdistributie en telecommunicatie", aldus Tajani. De eurocommissaris verduidelijkte dat de lanceerdatum eerder deze maand geprikt werd na gedetailleerd onderzoek onder leiding van het Europees Ruimtevaartagentschap ESA. De bouw van de toekomstige componenten op land en in de ruimte zit op schema, net als de operationele voorbereiding en planning. Galileo moet normaal gezien in 2014 - onder beperkte vorm - in werking treden. Bron: Belga