Er is extra Europees budget voor startups en ondernemers in de ICT-sector. Met een deel van het geld moeten er campagnes komen die de stap naar tech-ondernemerschap aanmoedigen.
Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een investering van vijftien miljoen euro. Wel om een budget over een periode van zeven jaar.

Vijf miljoen daarvan pompt de Commissie in het ontwikkelen en promoten van ICT-ondernemerschap in het middelbaar en hoger onderwijs. Daarbij is er wel ruimte voor investeringen voor projecten van tieners en jonge twintigers, onder meer via een wedstrijd tussen verschillende Europese landen.

De overige tien miljoen euro wordt aangewend voor ondersteuning aan wie de stap naar het ondernemersschap al heeft gezet.

Specifiek gaat het daarbij om bedrijven met web en mobile als hun voornaamste uitgangspunt. Wie zich hierbij geroepen voelt kan zich nog tot 23 april aanmelden om er voor in aanmerking te komen.

Hamvraag is of dit budget wel volstaat. "15 miljoen euro in het kader van Horizon 2020 om entrepreneurship te promoten in alle landen van de EU, is niet meer dan een druppel op een hete plaat", zegt Frederik Tibau, de start-up watcher van Data News.

"Als de EU het ict-ondernemerschap op het oude continent écht au sérieux zou nemen, dan zou er veel meer geld worden vrijgemaakt", klinkt het. In dat opzicht is een eengemaakte markt en het schrappen van de roamingkosten in 2014 volgens Tibau minstens even belangrijk - zo niet veel belangrijker - voor ondernemers.

Er is extra Europees budget voor startups en ondernemers in de ICT-sector. Met een deel van het geld moeten er campagnes komen die de stap naar tech-ondernemerschap aanmoedigen. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een investering van vijftien miljoen euro. Wel om een budget over een periode van zeven jaar.Vijf miljoen daarvan pompt de Commissie in het ontwikkelen en promoten van ICT-ondernemerschap in het middelbaar en hoger onderwijs. Daarbij is er wel ruimte voor investeringen voor projecten van tieners en jonge twintigers, onder meer via een wedstrijd tussen verschillende Europese landen.De overige tien miljoen euro wordt aangewend voor ondersteuning aan wie de stap naar het ondernemersschap al heeft gezet.Specifiek gaat het daarbij om bedrijven met web en mobile als hun voornaamste uitgangspunt. Wie zich hierbij geroepen voelt kan zich nog tot 23 april aanmelden om er voor in aanmerking te komen.Hamvraag is of dit budget wel volstaat. "15 miljoen euro in het kader van Horizon 2020 om entrepreneurship te promoten in alle landen van de EU, is niet meer dan een druppel op een hete plaat", zegt Frederik Tibau, de start-up watcher van Data News."Als de EU het ict-ondernemerschap op het oude continent écht au sérieux zou nemen, dan zou er veel meer geld worden vrijgemaakt", klinkt het. In dat opzicht is een eengemaakte markt en het schrappen van de roamingkosten in 2014 volgens Tibau minstens even belangrijk - zo niet veel belangrijker - voor ondernemers.