De Verenigde Staten moeten het Europese burgers tegen de zomer van volgend jaar toelaten naar het gerecht te stappen in het geval dat hun persoonlijke gegevens misbruikt worden. Dat heeft eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding geëist na een ontmoeting met Amerikaanse parlementsleden in Brussel.

"De Europese Commissie verwacht dat de VS gevolg geven aan hun recent politiek engagement om Europese burgers die niet in de VS wonen afdwingbare rechten te geven, meer bepaald de mogelijkheid om in de VS gerechtelijk herstel te bekomen wanneer hun persoonlijke gegevens worden misbruikt", zo verklaarde Reding.

De eurocommissaris, die op dinsdag 26 november een ontmoeting had met een Amerikaanse parlementsdelegatie onder leiding van senator Christopher Murphy, wil dat de Verenigde Staten hun wetgeving hier voor de zomer van 2014 op afstemmen.

Reding presenteert woensdag aanbevelingen ter verbetering van het 'Safe Harbour'-akkoord, een reeks principes die Amerikaanse bedrijven - denk aan Google en Facebook - in acht moeten nemen bij de verwerking van gebruikersgegevens die in de EU vergaard worden. De onthullingen over de omvang van de Amerikaanse spionageprogramma's, zoals het Prism-programma van de NSA, hebben immers grote vraagtekens geplaatst bij de doeltreffendheid van het huidige akkoord.

Intussen voeren de Europese Unie en de VS nog steeds onderhandelingen over een allesomvattend raamwerk voor databescherming bij de samenwerking tussen politie en justitie. (Belga/MI)

De Verenigde Staten moeten het Europese burgers tegen de zomer van volgend jaar toelaten naar het gerecht te stappen in het geval dat hun persoonlijke gegevens misbruikt worden. Dat heeft eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding geëist na een ontmoeting met Amerikaanse parlementsleden in Brussel. "De Europese Commissie verwacht dat de VS gevolg geven aan hun recent politiek engagement om Europese burgers die niet in de VS wonen afdwingbare rechten te geven, meer bepaald de mogelijkheid om in de VS gerechtelijk herstel te bekomen wanneer hun persoonlijke gegevens worden misbruikt", zo verklaarde Reding. De eurocommissaris, die op dinsdag 26 november een ontmoeting had met een Amerikaanse parlementsdelegatie onder leiding van senator Christopher Murphy, wil dat de Verenigde Staten hun wetgeving hier voor de zomer van 2014 op afstemmen.Reding presenteert woensdag aanbevelingen ter verbetering van het 'Safe Harbour'-akkoord, een reeks principes die Amerikaanse bedrijven - denk aan Google en Facebook - in acht moeten nemen bij de verwerking van gebruikersgegevens die in de EU vergaard worden. De onthullingen over de omvang van de Amerikaanse spionageprogramma's, zoals het Prism-programma van de NSA, hebben immers grote vraagtekens geplaatst bij de doeltreffendheid van het huidige akkoord. Intussen voeren de Europese Unie en de VS nog steeds onderhandelingen over een allesomvattend raamwerk voor databescherming bij de samenwerking tussen politie en justitie. (Belga/MI)