Google, intussen omgedoopt tot Alphabet, heeft sinds april een antitrustzaak aan zijn been over het vergelijken van winkels. Maar intussen loopt er ook een onderzoek rond Android en staan er nog andere gelijkaardige zaken op til.

"Ik zie dit niet als één Google-zaak maar als verschillende onderzoeken", zegt Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager in een gesprek met de Wall Sreet Journal. "Ze hebben de naam Google gemeenschappelijk, maar los daarvan zijn ze zeer verschillend."

De kans is dus groot dat Google niet één antitrustzaak maar verschillende zaken te wachten staat. Hoewel het jaren kan duren voor het tot een uitspraak komt, kan een negatief oordeel van Vestager leiden tot boetes en/of een aanpassing van Google's manier van werken in Europa.

Telecom

Vanuit haar verantwoordelijkheid laat Vestager in het interview ook verstaan dat de fusies en overname op de Europese Telecommarkt niet meten rekenen op veel gunsten. Dit najaar werd zo de fusie tussen de Deense operatoren Telenor en TeliaSonera afgeblazen.

Vestager is van oordeel dat de Europese markt al vrij geconsolideerd is. "De vier grootste providers bedienen zestig procent van de abonnees. Dat is het tegengestelde van wat ik soms (van de telecomoperatoren, nvdr) hoor."

Dat laatste heeft een directe impact op de Belgische markt. Zo loopt er intussen een diepgaand onderzoek naar de overname van Base door Telenet. Vermoedelijk zal Telenet of moederbedrijf Liberty Global meer toegevingen moeten doen voor Vestager haar goedkeuring geeft.

Google, intussen omgedoopt tot Alphabet, heeft sinds april een antitrustzaak aan zijn been over het vergelijken van winkels. Maar intussen loopt er ook een onderzoek rond Android en staan er nog andere gelijkaardige zaken op til."Ik zie dit niet als één Google-zaak maar als verschillende onderzoeken", zegt Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager in een gesprek met de Wall Sreet Journal. "Ze hebben de naam Google gemeenschappelijk, maar los daarvan zijn ze zeer verschillend."De kans is dus groot dat Google niet één antitrustzaak maar verschillende zaken te wachten staat. Hoewel het jaren kan duren voor het tot een uitspraak komt, kan een negatief oordeel van Vestager leiden tot boetes en/of een aanpassing van Google's manier van werken in Europa.TelecomVanuit haar verantwoordelijkheid laat Vestager in het interview ook verstaan dat de fusies en overname op de Europese Telecommarkt niet meten rekenen op veel gunsten. Dit najaar werd zo de fusie tussen de Deense operatoren Telenor en TeliaSonera afgeblazen.Vestager is van oordeel dat de Europese markt al vrij geconsolideerd is. "De vier grootste providers bedienen zestig procent van de abonnees. Dat is het tegengestelde van wat ik soms (van de telecomoperatoren, nvdr) hoor."Dat laatste heeft een directe impact op de Belgische markt. Zo loopt er intussen een diepgaand onderzoek naar de overname van Base door Telenet. Vermoedelijk zal Telenet of moederbedrijf Liberty Global meer toegevingen moeten doen voor Vestager haar goedkeuring geeft.