Het Nederlands-Franse bedrijf Gemalto staat vooral bekend als producent van simkaarten, maar Thales is vooral geïnteresseerd in de beveiligingssystemen en -software van Gemalto. De twee bedrijven zijn de grootste ter wereld op dit gebied. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) vreest nu dat het fusiebedrijf een te dominante marktrol zal krijgen, wat ten koste zou gaan van innovatie.

Het onderzoek richt zich op de vraag in hoeverre de twee ondernemingen concurrenten zijn, de reactie van andere marktpartijen en de mogelijkheid of met software net zo'n veiligheidsniveau kan worden bereikt als met de hardwaremodules van beide bedrijven. Vestager heeft tot 29 november om een oordeel te geven over de beoogde overname.

Thales lanceerde zijn bod op het beursgenoteerde Gemalto eind vorig jaar. De Fransen zijn bereid zo'n 4,6 miljard euro voor Gemalto neer te tellen.

Het Nederlands-Franse bedrijf Gemalto staat vooral bekend als producent van simkaarten, maar Thales is vooral geïnteresseerd in de beveiligingssystemen en -software van Gemalto. De twee bedrijven zijn de grootste ter wereld op dit gebied. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) vreest nu dat het fusiebedrijf een te dominante marktrol zal krijgen, wat ten koste zou gaan van innovatie.Het onderzoek richt zich op de vraag in hoeverre de twee ondernemingen concurrenten zijn, de reactie van andere marktpartijen en de mogelijkheid of met software net zo'n veiligheidsniveau kan worden bereikt als met de hardwaremodules van beide bedrijven. Vestager heeft tot 29 november om een oordeel te geven over de beoogde overname.Thales lanceerde zijn bod op het beursgenoteerde Gemalto eind vorig jaar. De Fransen zijn bereid zo'n 4,6 miljard euro voor Gemalto neer te tellen.