Europees Commissaris voor Industrie Günter Verheugen Industrie wil dat gsm-producenten een standaardstekker voor opladers en microfoontjes op de markt brengen.

Een nieuwe gsm, een nieuwe adapter, zo is het vandaag meestal. De oude moet dan de vuilnisbak in. Eurocommissaris Verheugen hoopt nu dat de bedrijven vrijwillig afspraken willen maken over uniforme stekkers voor opladers en microfoontjes. Hij hoopt zo het leven van de consument te vergemakkelijken en ook een wildgroei aan adapters tegen te gaan, wat beter zou zijn voor het milieu.

Verheugen gaat over de kwestie begin maart met de verschillende spelers samenzitten. Lukt dat niet, dan overweegt hij om het verplicht te maken, bijvoorbeeld via een standaardiseringsprocedure of wetgeving.

Marktobservatoren zeggen echter aan Webwereld dat de hinderpalen voor Verheugens plan legio zijn: Wat met het probleem van de verschillende types stekkers en voltages in verschillende landen? Wat met het vrije marktprincipe? En is de meerwaarde voor het milieu echt zo groot?

Europees Commissaris voor Industrie Günter Verheugen Industrie wil dat gsm-producenten een standaardstekker voor opladers en microfoontjes op de markt brengen. Een nieuwe gsm, een nieuwe adapter, zo is het vandaag meestal. De oude moet dan de vuilnisbak in. Eurocommissaris Verheugen hoopt nu dat de bedrijven vrijwillig afspraken willen maken over uniforme stekkers voor opladers en microfoontjes. Hij hoopt zo het leven van de consument te vergemakkelijken en ook een wildgroei aan adapters tegen te gaan, wat beter zou zijn voor het milieu. Verheugen gaat over de kwestie begin maart met de verschillende spelers samenzitten. Lukt dat niet, dan overweegt hij om het verplicht te maken, bijvoorbeeld via een standaardiseringsprocedure of wetgeving. Marktobservatoren zeggen echter aan Webwereld dat de hinderpalen voor Verheugens plan legio zijn: Wat met het probleem van de verschillende types stekkers en voltages in verschillende landen? Wat met het vrije marktprincipe? En is de meerwaarde voor het milieu echt zo groot?