Dit voorspelt de GSMA, een organisatie die de belangen van mobiele providers wereldwijd behartigt. Naar verwachting worden de eerste commerciële 5G-netwerken in Europa in 2020 in gebruik genomen en kan driekwart van de Europese bevolking in 2025 gebruik maken van deze netwerken.

Regelgeving hervormen

"Europa heeft de kans zijn positie als wereldwijde technologieleider terug te pakken nu we naar het 5G-tijdperk bewegen. Dit kan echter alleen als beleidsmakers snel en moedig handelen om de noodzakelijke hervormingen van regelgeving door te voeren die nodig zijn om de regio's concurrentievermogen te vergroten en innovatieve diensten voor Europese burgers toegankelijk te maken", zegt Mats Granryd, algemeen directeur van de GSMA.

"Vooruitkijkende regelgeving die ontworpen is om langetermijninvesteringen en innovatie in Europa's digitale infrastructuur aan te moedigen is essentieel voor het behouden van een levendig Europees mobiel ecosysteem en het realiseren van de visie van de Europese Commissie voor een 'Gigabit Society'."

Europa is de regio met de hoogste mobiele penetratie wereldwijd. Eind 2016 telde Europa 456 miljoen unieke mobiele gebruikers, wat neerkomt op 84% van de Europese bevolking. Deze hoge penetratie betekent dat het aantal mobiele gebruikers de komende jaren weinig kan groeien. De GSMA verwacht dat het aantal unieke mobiele gebruikers in Europa zal stijgen tot 468 miljoen in 2020, wat neerkomt op 86% van de Europese bevolking.

Snelle migratie naar 4G

De migratie naar 4G-netwerken gaat in Europa snel. Een derde van alle mobiele verbindingen die Europa in eind 2016 telde was een 4G-verbinding. Naar verwachting stijgt dit aantal tot meer dan 60% in 2020 naarmate de vraag naar data en 4G-netwerkdekking stijgt. GSMA verwacht dat het aantal 4G-netwerken in 2017 voor het eerst hoger zal zijn dan het aantal 3G-netwerken.

In samenwerking met Dutch IT-Channel.

Dit voorspelt de GSMA, een organisatie die de belangen van mobiele providers wereldwijd behartigt. Naar verwachting worden de eerste commerciële 5G-netwerken in Europa in 2020 in gebruik genomen en kan driekwart van de Europese bevolking in 2025 gebruik maken van deze netwerken."Europa heeft de kans zijn positie als wereldwijde technologieleider terug te pakken nu we naar het 5G-tijdperk bewegen. Dit kan echter alleen als beleidsmakers snel en moedig handelen om de noodzakelijke hervormingen van regelgeving door te voeren die nodig zijn om de regio's concurrentievermogen te vergroten en innovatieve diensten voor Europese burgers toegankelijk te maken", zegt Mats Granryd, algemeen directeur van de GSMA. "Vooruitkijkende regelgeving die ontworpen is om langetermijninvesteringen en innovatie in Europa's digitale infrastructuur aan te moedigen is essentieel voor het behouden van een levendig Europees mobiel ecosysteem en het realiseren van de visie van de Europese Commissie voor een 'Gigabit Society'."Europa is de regio met de hoogste mobiele penetratie wereldwijd. Eind 2016 telde Europa 456 miljoen unieke mobiele gebruikers, wat neerkomt op 84% van de Europese bevolking. Deze hoge penetratie betekent dat het aantal mobiele gebruikers de komende jaren weinig kan groeien. De GSMA verwacht dat het aantal unieke mobiele gebruikers in Europa zal stijgen tot 468 miljoen in 2020, wat neerkomt op 86% van de Europese bevolking.De migratie naar 4G-netwerken gaat in Europa snel. Een derde van alle mobiele verbindingen die Europa in eind 2016 telde was een 4G-verbinding. Naar verwachting stijgt dit aantal tot meer dan 60% in 2020 naarmate de vraag naar data en 4G-netwerkdekking stijgt. GSMA verwacht dat het aantal 4G-netwerken in 2017 voor het eerst hoger zal zijn dan het aantal 3G-netwerken.In samenwerking met Dutch IT-Channel.