Zestien lidstaten, waaronder België, zijn op de vingers getikt door de Europese Commissie wegens de te late implementatie van de Europese telecomregels in nationale wetgeving. De oorspronkelijke deadline was 25 mei 2011.

De Commissie dreigt de 16 trage lidstaten (waaronder België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Spanje) door te verwijzen naar het Europese Hof voor Justitie, dat dan weer boetes zou kunnen opleggen. Een dergelijke late implementatie van de Europese telecomregels wordt door de Commissie bestempeld als een 'beperking van de consumentenrechten'.

In België, zo hoopt Ortwin De Vliegher, woordvoerder van ICT-minister Vincent Van Quickenborne, zou de wetgeving nog dit jaar kunnen gestemd worden. Op 1 juli van dit jaar keurde de ministerraad het wetsontwerp goed. De Raad van State gaf daarop nog een aantal adviezen die nadien nog moesten verwerkt door telecomwaakhond BIPT. Momenteel zijn de besprekingen van de telecomwet nog gaande in de werkgroepen van het parlement. Als die zijn afgerond verhuist het pakket weer naar de ministertafel om het vervolgens voor goedkeuring naar het parlement te sturen.

De nieuwe telecomwet omvat maatregelen die onder meer het verbreken van contracten met tv- en telecomproviders eenvoudiger en goedkoper zou moeten maken, die moeten toelaten om makkelijker tarieven te vergelijken, de invoering van een 'bel-me-niet'-lijst voor marketingacties, de invoering van waarschuwingen voor buitensporige telecomfacturen en het verbod op internetcookies zonder toestemming van de surfer.

Zestien lidstaten, waaronder België, zijn op de vingers getikt door de Europese Commissie wegens de te late implementatie van de Europese telecomregels in nationale wetgeving. De oorspronkelijke deadline was 25 mei 2011. De Commissie dreigt de 16 trage lidstaten (waaronder België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Spanje) door te verwijzen naar het Europese Hof voor Justitie, dat dan weer boetes zou kunnen opleggen. Een dergelijke late implementatie van de Europese telecomregels wordt door de Commissie bestempeld als een 'beperking van de consumentenrechten'. In België, zo hoopt Ortwin De Vliegher, woordvoerder van ICT-minister Vincent Van Quickenborne, zou de wetgeving nog dit jaar kunnen gestemd worden. Op 1 juli van dit jaar keurde de ministerraad het wetsontwerp goed. De Raad van State gaf daarop nog een aantal adviezen die nadien nog moesten verwerkt door telecomwaakhond BIPT. Momenteel zijn de besprekingen van de telecomwet nog gaande in de werkgroepen van het parlement. Als die zijn afgerond verhuist het pakket weer naar de ministertafel om het vervolgens voor goedkeuring naar het parlement te sturen. De nieuwe telecomwet omvat maatregelen die onder meer het verbreken van contracten met tv- en telecomproviders eenvoudiger en goedkoper zou moeten maken, die moeten toelaten om makkelijker tarieven te vergelijken, de invoering van een 'bel-me-niet'-lijst voor marketingacties, de invoering van waarschuwingen voor buitensporige telecomfacturen en het verbod op internetcookies zonder toestemming van de surfer.