Het rapport van het European Technology Plaform (ETP) for High Performance Computing (HPC), vrucht van een jaar werk, dat aan de Europese Commissie werd overhandigd is de eerste concrete sap naar een vereniging van de Europese supercomputingindustrie. Doel is beter te concurreren tegen de VS en Azië.

De recente top500 van supercomputers laat er geen twijfel over bestaan. Van de 10 zwaarste computers ter wereld is er nauwelijks één Europees, meerbepaald op de negende plaats: een Bull bullx van 1,2 Pflops die geïnstalleerd wordt bij het Franse Commissariaat voor Atoomenergie.

Om sterker te staan tegen de snelle opgang van Japan en China en de grote Amerikaanse armada moet Europa zich meer structureren. Die wens werd met name door Bull geformuleerd, dat de trein van de exascale-technologie niet wil missen. Daarvan zouden de eerste computer het levenslicht kunnen zien tegen het einde van het decennium (de huidige nummer één supercomputer, de Japanse K Computer, bereikt vandaag 8,16 petaflops).

Een groot aantal spelers uit de sector heeft zich nu verenigd in het ETP for HPC dat net aan de Europese Commissie zijn 'vision document' heeft afgegeven. De doelstelling is drievoudig: de Europese Unie helpen de prioriteiten te bepalen in HPC-onderzoek , de agenda voor strategisch onderzoek op middellange en lange termijn vastleggen en deelnemen aan de implementatie van die agenda (op vlak van financiering).

Op de International Supercomputing Conference in Hamburg heeft Europa aangekondigd dat het haar HPC tegen eind dit jaar zal voorstellen. Die zal zich inschrijven in het Prace (Partnership for Advanced Computing in Europe) dat een budget van zo'n 500 miljoen euro heeft gekregen over 5 jaar.

Het rapport van het European Technology Plaform (ETP) for High Performance Computing (HPC), vrucht van een jaar werk, dat aan de Europese Commissie werd overhandigd is de eerste concrete sap naar een vereniging van de Europese supercomputingindustrie. Doel is beter te concurreren tegen de VS en Azië. De recente top500 van supercomputers laat er geen twijfel over bestaan. Van de 10 zwaarste computers ter wereld is er nauwelijks één Europees, meerbepaald op de negende plaats: een Bull bullx van 1,2 Pflops die geïnstalleerd wordt bij het Franse Commissariaat voor Atoomenergie. Om sterker te staan tegen de snelle opgang van Japan en China en de grote Amerikaanse armada moet Europa zich meer structureren. Die wens werd met name door Bull geformuleerd, dat de trein van de exascale-technologie niet wil missen. Daarvan zouden de eerste computer het levenslicht kunnen zien tegen het einde van het decennium (de huidige nummer één supercomputer, de Japanse K Computer, bereikt vandaag 8,16 petaflops). Een groot aantal spelers uit de sector heeft zich nu verenigd in het ETP for HPC dat net aan de Europese Commissie zijn 'vision document' heeft afgegeven. De doelstelling is drievoudig: de Europese Unie helpen de prioriteiten te bepalen in HPC-onderzoek , de agenda voor strategisch onderzoek op middellange en lange termijn vastleggen en deelnemen aan de implementatie van die agenda (op vlak van financiering). Op de International Supercomputing Conference in Hamburg heeft Europa aangekondigd dat het haar HPC tegen eind dit jaar zal voorstellen. Die zal zich inschrijven in het Prace (Partnership for Advanced Computing in Europe) dat een budget van zo'n 500 miljoen euro heeft gekregen over 5 jaar.