Europa vindt delen analoog tv-signaal niet nodig

Pieterjan Van Leemputten

In een brief zegt de Europese Commissie dat het niet langer nodig is dat het analoge tv-signaal van Telenet en Tecteo wordt opengesteld voor andere telecomaanbieders.

In een brief zegt de Europese Commissie dat het niet langer nodig is dat het analoge tv-signaal van Telenet en Tecteo wordt opengesteld voor andere telecomaanbieders.

De plannen om het analoge televisieaanbod open te stellen voor alternatieve spelers zijn er al sinds 2011 maar wordt pas tegen dit najaar in praktijk gebracht. Nu zegt de Commissie dat de nood om dat analoge signaal te delen met concurrenten vandaag is weggevallen. Zo heeft Belgacom vandaag niet langer interesse om het analoge signaal aan te bieden.

Analoge tv heeft als voornaamste voordeel dat je het signaal vlot op een tweede of derde televisietoestel kan ontvangen, wat vroeger niet ging met digitale tv. Met de infrastructuur van vandaag is dat op de meeste plaatsen wel het geval. Daarom is volgens de Commissie niet nodig dat Telenet, Tecteo, Numéricable, Brutélé of Aiesh hun signaal openstellen.

De brief, die al dateert van 8 augustus, is gericht aan de Vlaamse Regulator voor de Media en is geen wettelijke eis. Maar de regulatoren horen er wel rekening mee te houden. Daarmee is het een opsteker voor Telenet & co die geen tijd en geld moeten steken in het opzetten van een wholesale-product voor analoge tv.

23 procent kijkt analoog

In 2012 keek nog slechts 23 procent van de belgen Analoog. De Vlaamse Regulator voor de Media is van oordeel dat het analoge tv-signaal nog steeds een belangrijke rol speelt in het aanbieden van bundels, hetzij voor een beperkt aantal huishoudens, en dus (nog) niet mag verdwijnen.

Telenet schrapte de afgelopen jaren regelmatig zenders uit het analoge aanbod om ruimte te maken voor digitale zenders. Toch is heeft het bedrijf geen einddatum voor de stopzetting van dat televisiesignaal “Dat staat voorlopig niet op de radar”, klinkt het bij Telenet-woordvoerster Isabelle Geeraerts.


Update 15.30 uur:
In de voorlaatste alinea gaat het om de mening van de regulatoren en niet om die van Europa. Dit werd aangepast in het artikel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content