De Commissie wil dat uitwisselplatformen voor virtuele munten zoals Bitcoin onder de anti-witwasdirectieve valt. Dat wil zeggen dat die platformen moeten rapporteren wie hun diensten wanneer gebruikt. Optioneel kan dat worden uitgebreid naar zogenaamde wallet providers van virtuele munten.

De maatregel staat in een plan dat ook een centrale registratie van bankrekeningen en hun rekeninghouders, en een identificatie van de gebruikers van prepaid kredietkaarten. Doel: het anoniem financieren van terrorisme aan banden leggen.

Nochtans kunnen we ons afvragen of dit wel nuttig is. Zo is het niet bekend of virtuele munten ook effectief worden gebruikt om terrorisme te sponsoren. De Europese regulatieplannen zijn bovendien beperkt tot Europa, terwijl er ook in het buitenland virtuele munten kunnen worden uitgewisseld.

Amper Belgische klachen

Amper twee weken geleden schreef onze redactie nog dat verdere regulering niet aan de orde was volgens minister van financiën Johan Van Overtveldt. Zo zijn er sinds 2014 slechts zeven klachten binnengekomen. Al ging het daar vooral om financiële fraude in plaats van terrorismesponsoring. Een van de redenen dat de risico's beperkt zijn is omdat grote sommen geld geld ook worden gedetecteerd als uit de financiële markt verdwijnen of terugkeren.

De Commissie wil dat uitwisselplatformen voor virtuele munten zoals Bitcoin onder de anti-witwasdirectieve valt. Dat wil zeggen dat die platformen moeten rapporteren wie hun diensten wanneer gebruikt. Optioneel kan dat worden uitgebreid naar zogenaamde wallet providers van virtuele munten.De maatregel staat in een plan dat ook een centrale registratie van bankrekeningen en hun rekeninghouders, en een identificatie van de gebruikers van prepaid kredietkaarten. Doel: het anoniem financieren van terrorisme aan banden leggen. Nochtans kunnen we ons afvragen of dit wel nuttig is. Zo is het niet bekend of virtuele munten ook effectief worden gebruikt om terrorisme te sponsoren. De Europese regulatieplannen zijn bovendien beperkt tot Europa, terwijl er ook in het buitenland virtuele munten kunnen worden uitgewisseld.Amper Belgische klachenAmper twee weken geleden schreef onze redactie nog dat verdere regulering niet aan de orde was volgens minister van financiën Johan Van Overtveldt. Zo zijn er sinds 2014 slechts zeven klachten binnengekomen. Al ging het daar vooral om financiële fraude in plaats van terrorismesponsoring. Een van de redenen dat de risico's beperkt zijn is omdat grote sommen geld geld ook worden gedetecteerd als uit de financiële markt verdwijnen of terugkeren.