De huidige Europese wetgeving biedt onvoldoende bescherming tegen nieuwe vormen van cyberdreigingen, zoals aanvallen met besmette computernetwerken (botnets). Dat heeft de Europese Commissie betoogd bij de presentatie van nieuwe maatregelen tegen cyberaanvallen.

Europa beschikt sinds 2005 over wetgeving tegen hacken en het verspreiden van virussen, maar sindsdien zijn alweer nieuwe dreigingen opgedoken. Met geavanceerde software kan men dezer dagen van op afstand tal van onschuldige computers besmetten en gebruiken om verwoestende cyberaanvallen uit te voeren.

Zo werden in 2007 bij een cyberaanval in Estland de meeste openbare internetdiensten en de servers van overheid, parlement en politie tijdelijk uitgeschakeld. Experts maken zich intussen steeds meer zorgen over Stuxnet, een botnet die industriële doelwitten als elektriciteitscentrales en pijpleidingen viseert.

"De misdaad staat voor niets. Met kwaadaardige software kan inmiddels de controle over een groot aantal computers worden overgenomen om creditcardnummers te stelen, gevoelige informatie te bemachtigen of aanvallen uit te voeren. Het is de hoogste tijd om de strijd tegen cybercriminaliteit op te voeren", zei eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström.

Malmström wil ervoor zorgen dat de daders van cyberaanvallen en de makers en gebruikers van kwaadaardige software zwaarder bestraft worden. Er moeten overal in Europa maximale strafmaten van minstens twee jaar cel worden gehanteerd, die bij verzwarende omstandigheden oplopen tot minstens vijf jaar. Daarnaast bepleit ze een betere samenwerking tussen de politiediensten van de EU-lidstaten en een versterkte rol voor het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging.

Bron: Belga

De huidige Europese wetgeving biedt onvoldoende bescherming tegen nieuwe vormen van cyberdreigingen, zoals aanvallen met besmette computernetwerken (botnets). Dat heeft de Europese Commissie betoogd bij de presentatie van nieuwe maatregelen tegen cyberaanvallen. Europa beschikt sinds 2005 over wetgeving tegen hacken en het verspreiden van virussen, maar sindsdien zijn alweer nieuwe dreigingen opgedoken. Met geavanceerde software kan men dezer dagen van op afstand tal van onschuldige computers besmetten en gebruiken om verwoestende cyberaanvallen uit te voeren. Zo werden in 2007 bij een cyberaanval in Estland de meeste openbare internetdiensten en de servers van overheid, parlement en politie tijdelijk uitgeschakeld. Experts maken zich intussen steeds meer zorgen over Stuxnet, een botnet die industriële doelwitten als elektriciteitscentrales en pijpleidingen viseert. "De misdaad staat voor niets. Met kwaadaardige software kan inmiddels de controle over een groot aantal computers worden overgenomen om creditcardnummers te stelen, gevoelige informatie te bemachtigen of aanvallen uit te voeren. Het is de hoogste tijd om de strijd tegen cybercriminaliteit op te voeren", zei eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström. Malmström wil ervoor zorgen dat de daders van cyberaanvallen en de makers en gebruikers van kwaadaardige software zwaarder bestraft worden. Er moeten overal in Europa maximale strafmaten van minstens twee jaar cel worden gehanteerd, die bij verzwarende omstandigheden oplopen tot minstens vijf jaar. Daarnaast bepleit ze een betere samenwerking tussen de politiediensten van de EU-lidstaten en een versterkte rol voor het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging. Bron: Belga