De Europese Commissie trekt de investeringen in hoogtechnologisch ict-onderzoek op. Tegen 2015 zouden de Europese gelden daarvoor verdubbeld kunnen zijn.

De Europese Commissie pompt vandaag 100 miljoen euro per jaar in 'high risk IT research'. Dat is hoogtechnologisch, extreem innovatief ict-onderzoek, zoals vandaag onder meer gebeurt rond quantumcomputers, supercomputers die functioneren zoals de hersenen dat doen (via 'reverse engineering'), hersengestuurde rolstoelen en dies meer.

De Commissie wil die som optrekken tot 170 miljoen euro tegen 2013, en zelfs tot 200 miljoen euro tegen 2015 indien de lidstaten akkoord gaan. Daarmee zegt eurocommissaris voor Informatiemaatschappij Viviane Reding de Europese concurrentiekracht op lange termijn te willen verzekeren ten opzichte van de Verenigde Staten, Japan en China.

De Amerikaanse president Barack Obama wees in zijn economische stimuleringspakket echter 3 miljard dollar toe aan het US National Science Foundation voor vergelijkbaar onderzoek. Volgens Europese toplui gaat de vergelijking echter niet op omdat het merendeel van de investeringen in handen is van de lidstaten.

De Europese Commissie trekt de investeringen in hoogtechnologisch ict-onderzoek op. Tegen 2015 zouden de Europese gelden daarvoor verdubbeld kunnen zijn. De Europese Commissie pompt vandaag 100 miljoen euro per jaar in 'high risk IT research'. Dat is hoogtechnologisch, extreem innovatief ict-onderzoek, zoals vandaag onder meer gebeurt rond quantumcomputers, supercomputers die functioneren zoals de hersenen dat doen (via 'reverse engineering'), hersengestuurde rolstoelen en dies meer. De Commissie wil die som optrekken tot 170 miljoen euro tegen 2013, en zelfs tot 200 miljoen euro tegen 2015 indien de lidstaten akkoord gaan. Daarmee zegt eurocommissaris voor Informatiemaatschappij Viviane Reding de Europese concurrentiekracht op lange termijn te willen verzekeren ten opzichte van de Verenigde Staten, Japan en China. De Amerikaanse president Barack Obama wees in zijn economische stimuleringspakket echter 3 miljard dollar toe aan het US National Science Foundation voor vergelijkbaar onderzoek. Volgens Europese toplui gaat de vergelijking echter niet op omdat het merendeel van de investeringen in handen is van de lidstaten.