Het Europees onderzoeksproject rond 5G (5G PPP) heeft nu al een totaal budget van 4,2 miljard euro.

Het gezamenlijke onderzoeksprogramma rond mobiele communicatie van de vijfde generatie - kortweg 5G - van de Europese Commissie en de privé-sector heeft het totale investeringsbudget opgekrikt tot 4,2 miljard euro. Dat maakte Eurocommissaris Neelie Kroes bekend op het Mobile World Congress in Barcelona.

Het 5G PPP project maakt onderdeel uit van het globale 'Horizon 2020' programma van de Europese Commissie. In december vorig jaar werd het publiek-private partnership officieel opgericht, waarbij Europa 700 miljoen euro in het project stopte, op voorwaarde dat de privé-sector dat bedrag ging verdubbelen. Maar nu maakt Kroes dus bekend dat de investering van die privé-sector uiteindelijk minstens 3,5 miljard euro zal bedragen tegen 2020. Dat maakt dat het totale budget nu afklokt op 4,2 miljard.

Op de Huawei 5G Summit die onlangs in München georganiseerd werd (zie Data News 4/2014 van 21 februari) werd nogmaals duidelijk gemaakt dat Europa een leidersrol in 5G ambieert. Het verhoogde budget van de privé-(telecom)sector lijkt dit engagement te bevestigen. Zowat alle aanwezige telecomspelers op de top waren het er toen trouwens over eens dat 5G - wat het ook moge worden - over meer zal moeten gaan dan alleen maar een verhoogde mobiele snelheid. Mogelijk kan 5G synoniem worden voor een totaal vernieuwde infrastructuur.

Het Europees onderzoeksproject rond 5G (5G PPP) heeft nu al een totaal budget van 4,2 miljard euro. Het gezamenlijke onderzoeksprogramma rond mobiele communicatie van de vijfde generatie - kortweg 5G - van de Europese Commissie en de privé-sector heeft het totale investeringsbudget opgekrikt tot 4,2 miljard euro. Dat maakte Eurocommissaris Neelie Kroes bekend op het Mobile World Congress in Barcelona. Het 5G PPP project maakt onderdeel uit van het globale 'Horizon 2020' programma van de Europese Commissie. In december vorig jaar werd het publiek-private partnership officieel opgericht, waarbij Europa 700 miljoen euro in het project stopte, op voorwaarde dat de privé-sector dat bedrag ging verdubbelen. Maar nu maakt Kroes dus bekend dat de investering van die privé-sector uiteindelijk minstens 3,5 miljard euro zal bedragen tegen 2020. Dat maakt dat het totale budget nu afklokt op 4,2 miljard. Op de Huawei 5G Summit die onlangs in München georganiseerd werd (zie Data News 4/2014 van 21 februari) werd nogmaals duidelijk gemaakt dat Europa een leidersrol in 5G ambieert. Het verhoogde budget van de privé-(telecom)sector lijkt dit engagement te bevestigen. Zowat alle aanwezige telecomspelers op de top waren het er toen trouwens over eens dat 5G - wat het ook moge worden - over meer zal moeten gaan dan alleen maar een verhoogde mobiele snelheid. Mogelijk kan 5G synoniem worden voor een totaal vernieuwde infrastructuur.