Het Europese parlement en het Zweedse voorzitterschap van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de voorwaarden waaronder de toegang tot het internet zou kunnen worden beperkt.

Dat was meteen het enige punt dat een ambitieuze hervorming van de Europese telecommarkt in de weg stond. Volgens de tekst van het compromis dat werd gepubliceerd op de blog van een bij de onderhandelingen aanwezig Zweeds parlementslid, moeten alle maatregelen met betrekking tot de toegang van de eindgebruiker en die zijn fundamentele rechten beknotten, "aangepast, proportioneel en noodzakelijk binnen een democratische samenleving zijn".

Bij de uitvoering van de maatregelen moet ook rekening worden gehouden met het "respect voor het principe van het vermoeden van onschuld", een "voorafgaandelijke rechtvaardige en onpartijdige procedure, waarbij de betrokken persoon het recht heeft te worden gehoord", alsook "het recht op een revisie van het dossier door een rechter".

Die nieuwe formulering moet een controversieel amendement vervangen waarmee de Europese parlementsleden al maanden proberen zich te verzetten tegen het Franse systeem tegen het illegaal downloaden via internet. Dat systeem voorziet dat de toegang tot het internet kan worden afgesloten na drie waarschuwingen.

"Ik ben erg tevreden dat we een akkoord hebben gevonden" dat "de concurrentie van bedrijven versterkt en de bescherming van de consumenten in Europa verbetert", reageerde de Zweedse minister van Telecom, Asa Torstensson. Het akkoord moet wel nog groen licht krijgen van het plenaire Europese parlement en binnen de Europese Raad.

Bron: Belga

Het Europese parlement en het Zweedse voorzitterschap van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de voorwaarden waaronder de toegang tot het internet zou kunnen worden beperkt. Dat was meteen het enige punt dat een ambitieuze hervorming van de Europese telecommarkt in de weg stond. Volgens de tekst van het compromis dat werd gepubliceerd op de blog van een bij de onderhandelingen aanwezig Zweeds parlementslid, moeten alle maatregelen met betrekking tot de toegang van de eindgebruiker en die zijn fundamentele rechten beknotten, "aangepast, proportioneel en noodzakelijk binnen een democratische samenleving zijn". Bij de uitvoering van de maatregelen moet ook rekening worden gehouden met het "respect voor het principe van het vermoeden van onschuld", een "voorafgaandelijke rechtvaardige en onpartijdige procedure, waarbij de betrokken persoon het recht heeft te worden gehoord", alsook "het recht op een revisie van het dossier door een rechter". Die nieuwe formulering moet een controversieel amendement vervangen waarmee de Europese parlementsleden al maanden proberen zich te verzetten tegen het Franse systeem tegen het illegaal downloaden via internet. Dat systeem voorziet dat de toegang tot het internet kan worden afgesloten na drie waarschuwingen. "Ik ben erg tevreden dat we een akkoord hebben gevonden" dat "de concurrentie van bedrijven versterkt en de bescherming van de consumenten in Europa verbetert", reageerde de Zweedse minister van Telecom, Asa Torstensson. Het akkoord moet wel nog groen licht krijgen van het plenaire Europese parlement en binnen de Europese Raad. Bron: Belga