Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid het ACTA-verdrag verworpen, het internationale handelsakkoord voor de bestrijding van namaak en piraterij. De landen die de tekst onderhandeld hebben, moeten nu verder zonder de Europese Unie.

Het doel van het akkoord is intellectuele eigendomsrechten op internationaal niveau beter te beschermen. Alles van namaakproducten tot inbreuken op het eigendomsrecht op het internet valt onder de scope van ACTA. De tekst werd onderhandeld door de EU en haar lidstaten, de VS, Australië en nog een handvol andere landen.

De kritiek op ACTA is echter groot. Zo zouden de onderhandelingen te weinig transparant verlopen zijn, terwijl het uiteindelijke verdrag te ruim geïnterpreteerd kan worden. De privacy van internetgebruikers kan in gevaar komen en zelfs de mensenrechten zijn niet gevrijwaard, luidt het.

Om ACTA in de EU van kracht te laten worden, was groen licht van het Europees Parlement nodig. Omdat de parlementsleden steeds meer oren kregen naar de kritiek op ACTA, besliste Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht in februari om het verdrag voor te leggen aan het EU-Hof van Justitie.

Woensdagmiddag trachtten de christendemocraten en conservatieven van de EVP-fractie de geplande stemming nog uit te laten stellen. Laat ons wachten op het EU-Hof, dat moet zeggen of ACTA verenigbaar is met het Europese handvest van de grondrechten, luidde het argument.

Maar de demarche van de EVP'ers leverde niets op. Een ruime meerderheid van 478 parlementsleden stemde tegen ACTA, tegenover 39 stemmen voor en 165 onthoudingen.

Bron: Belga

Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid het ACTA-verdrag verworpen, het internationale handelsakkoord voor de bestrijding van namaak en piraterij. De landen die de tekst onderhandeld hebben, moeten nu verder zonder de Europese Unie. Het doel van het akkoord is intellectuele eigendomsrechten op internationaal niveau beter te beschermen. Alles van namaakproducten tot inbreuken op het eigendomsrecht op het internet valt onder de scope van ACTA. De tekst werd onderhandeld door de EU en haar lidstaten, de VS, Australië en nog een handvol andere landen. De kritiek op ACTA is echter groot. Zo zouden de onderhandelingen te weinig transparant verlopen zijn, terwijl het uiteindelijke verdrag te ruim geïnterpreteerd kan worden. De privacy van internetgebruikers kan in gevaar komen en zelfs de mensenrechten zijn niet gevrijwaard, luidt het. Om ACTA in de EU van kracht te laten worden, was groen licht van het Europees Parlement nodig. Omdat de parlementsleden steeds meer oren kregen naar de kritiek op ACTA, besliste Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht in februari om het verdrag voor te leggen aan het EU-Hof van Justitie. Woensdagmiddag trachtten de christendemocraten en conservatieven van de EVP-fractie de geplande stemming nog uit te laten stellen. Laat ons wachten op het EU-Hof, dat moet zeggen of ACTA verenigbaar is met het Europese handvest van de grondrechten, luidde het argument. Maar de demarche van de EVP'ers leverde niets op. Een ruime meerderheid van 478 parlementsleden stemde tegen ACTA, tegenover 39 stemmen voor en 165 onthoudingen.Bron: Belga