Van alle elektrische en elektronische afval dat wordt geproduceerd, moet jaarlijks 85 procent apart ingezameld worden. Dat vindt de commissie milieu en volksgezondheid van het Europees parlement, die daarmee zijn standpunt over de herziene richtlijn voor elektronisch afval bevestigt.

De volksvertegenwoordigers kunnen nu over een compromis gaan onderhandelen met de EU-lidstaten. Die vragen dat niet meer dan 65 procent van het afval ingezameld hoeft te worden.

"De boodschap die we willen geven, is duidelijk: gooi je mobiele telefoon niet weg", legt liberaal parlementslid Vladko Panayotov uit. Gsm's en andere elektronische apparaten bevatten tal van materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat die niet bij het afval terechtkomen, willen de parlementsleden dat consumenten ze kunnen inleveren bij winkels die elektronica verkopen.

Volgens Groen!-parlementslid Bart Staes gaat het om "een belangrijke stap naar een echte recycling-economie". "Nu belanden deze kleine apparaten nog te vaak in de vuilnisbak omdat de gemeenschappelijke inzamelplaatsen te ver weg of moeilijk bereikbaar zijn."

De parlementscommissie wil ook de export van elektronisch afval naar niet-OESO-landen verbieden als het er niet gerecycleerd kan worden. De export van defecte elektrische of elektronische producten naar landen die wel deel uitmaken van de OESO wordt enkel toegelaten als gegarandeerd is dat ze hersteld en dus hergebruikt kunnen worden.

"We willen flexibel zijn en recyclage en hergebruik promoten, maar we moeten ons er wel van vergewissen dat onze oude gsm's of computers niet in China of Afrika belanden", verklaart Kathleen Van Brempt (sp.a).

Bron: Belga

Van alle elektrische en elektronische afval dat wordt geproduceerd, moet jaarlijks 85 procent apart ingezameld worden. Dat vindt de commissie milieu en volksgezondheid van het Europees parlement, die daarmee zijn standpunt over de herziene richtlijn voor elektronisch afval bevestigt. De volksvertegenwoordigers kunnen nu over een compromis gaan onderhandelen met de EU-lidstaten. Die vragen dat niet meer dan 65 procent van het afval ingezameld hoeft te worden. "De boodschap die we willen geven, is duidelijk: gooi je mobiele telefoon niet weg", legt liberaal parlementslid Vladko Panayotov uit. Gsm's en andere elektronische apparaten bevatten tal van materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat die niet bij het afval terechtkomen, willen de parlementsleden dat consumenten ze kunnen inleveren bij winkels die elektronica verkopen. Volgens Groen!-parlementslid Bart Staes gaat het om "een belangrijke stap naar een echte recycling-economie". "Nu belanden deze kleine apparaten nog te vaak in de vuilnisbak omdat de gemeenschappelijke inzamelplaatsen te ver weg of moeilijk bereikbaar zijn." De parlementscommissie wil ook de export van elektronisch afval naar niet-OESO-landen verbieden als het er niet gerecycleerd kan worden. De export van defecte elektrische of elektronische producten naar landen die wel deel uitmaken van de OESO wordt enkel toegelaten als gegarandeerd is dat ze hersteld en dus hergebruikt kunnen worden. "We willen flexibel zijn en recyclage en hergebruik promoten, maar we moeten ons er wel van vergewissen dat onze oude gsm's of computers niet in China of Afrika belanden", verklaart Kathleen Van Brempt (sp.a). Bron: Belga