Mensen moeten aankopen op internet tot veertien dagen na de ontvangst van het product kunnen herroepen. Dat is één van de voorstellen die het Europees Parlement heeft goedgekeurd om consumenten vooral online meer bescherming te bieden.

Na jaren zwoegen bereikten de Europarlementsleden een akkoord over de aanscherping van de Europese consumentenregels in het internettijdperk. Het pakket omschrijft onder meer de informatie die verkopers moeten aanbieden. Zo zouden de regels een einde moeten maken aan reeds vooraf aangekruiste vakjes op internet die extra kosten veroorzaken bij een aankoop.

De Europarlementsleden willen ook dat online aankopen tot veertien dagen na ontvangst van het product herroepen kunnen worden. Als de consument spijt heeft van de aankoop kan hij het product terugsturen. De verkoper moet de portkosten betalen indien het product meer dan 40 euro heeft gekost. De bedenktijd zou ook gelden voor internetveilingen en home party's, maar niet voor de aankoop van digitale muziek, films of software.

Eurocommerce, de koepel van de Europese handel- en distributiesector, noemt de stellingnames van het Europees Parlement "desastreus" en vreest dat het halfrond bijkomende obstakels voor de ontwikkeling van de grensoverschrijdende internethandel heeft opgeworpen.

Het pleit is echter nog niet beslecht. De Europarlementsleden moeten immers nog een vergelijk vinden met de lidstaten. Zo zijn beide partijen het oneens over de verlenging van de bedenktijd wanneer verkopers hun klanten onvoldoende informeren. De Europarlementsleden willen een verlenging met een jaar, de lidstaten met drie maanden.

Bron: Belga

Mensen moeten aankopen op internet tot veertien dagen na de ontvangst van het product kunnen herroepen. Dat is één van de voorstellen die het Europees Parlement heeft goedgekeurd om consumenten vooral online meer bescherming te bieden. Na jaren zwoegen bereikten de Europarlementsleden een akkoord over de aanscherping van de Europese consumentenregels in het internettijdperk. Het pakket omschrijft onder meer de informatie die verkopers moeten aanbieden. Zo zouden de regels een einde moeten maken aan reeds vooraf aangekruiste vakjes op internet die extra kosten veroorzaken bij een aankoop. De Europarlementsleden willen ook dat online aankopen tot veertien dagen na ontvangst van het product herroepen kunnen worden. Als de consument spijt heeft van de aankoop kan hij het product terugsturen. De verkoper moet de portkosten betalen indien het product meer dan 40 euro heeft gekost. De bedenktijd zou ook gelden voor internetveilingen en home party's, maar niet voor de aankoop van digitale muziek, films of software. Eurocommerce, de koepel van de Europese handel- en distributiesector, noemt de stellingnames van het Europees Parlement "desastreus" en vreest dat het halfrond bijkomende obstakels voor de ontwikkeling van de grensoverschrijdende internethandel heeft opgeworpen. Het pleit is echter nog niet beslecht. De Europarlementsleden moeten immers nog een vergelijk vinden met de lidstaten. Zo zijn beide partijen het oneens over de verlenging van de bedenktijd wanneer verkopers hun klanten onvoldoende informeren. De Europarlementsleden willen een verlenging met een jaar, de lidstaten met drie maanden. Bron: Belga