De Europese Commissie heeft haar ruzie met softwaregigant Microsoft over diens internetbrowser Internet Explorer bijgelegd. Microsoft geeft Windows-gebruikers en pc-fabrikanten voortaan meer keuzevrijheid, een engagement dat door de Commissie wettelijk bindend is gemaakt.

In januari van dit jaar stuurde de Europese Commissie een bezwaarschrift naar het Amerikaanse Microsoft. In dat schrijven meldde het dagelijks bestuur van de EU dat het problemen had met de systematische integratie door Microsoft van zijn browser Internet Explorer in zijn besturingssysteem Windows.

Microsoft is nu aan de kritiek van de Commissie tegemoetgekomen met een reeks maatregelen. De komende vijf jaar zullen gebruikers van Windows XP, Windows Vista en Windows 7 via het Windows Update-systeem een keuzescherm te zien krijgen waarop ze kunnen aanvinken welke brower(s) ze willen installeren in plaats van, of als aanvulling op Internet Explorer. Computerfabrikanten zullen dan weer de mogelijkheid krijgen andere webbrowsers te installeren op Windows-pc's, die als standaardbrowser in te stellen en Internet Explorer uit te schakelen.

Europees Commissaris voor Mededinging Neelie Kroes is opgetogen over het akkoord tussen Microsoft en de Commissie. "Miljoenen Europeanen zullen voordeel hebben bij deze maatregel omdat ze vrij zullen kunnen kiezen welke browser ze gebruiken", zei ze. "De mensen zullen zo niet alleen een betere internetervaring hebben, deze keuzevrijheid geeft ontwerpers van webbrowsers ook een incentive om te innoveren en de mensen in de toekomst betere browsers te kunnen bieden."

De Commissie had vooral problemen met het feit dat door de koppeling van Internet Explorer met Windows de concurrentie op de markt stevig aan banden werd gelegd. Dat kwam ook de innovatie niet ten goede doordat de software-industrie gedwongen werd haar producten en websites in de eerste plaats voor Internet Explorer te ontwerpen. Door de engagementen van Microsoft wettelijk bindend te maken, zullen consumenten kunnen genieten van de technische ontwikkeling en innovatie die nu mogelijk gemaakt worden, luidt het bij de Commissie.

Vijf jaar geleden kreeg Microsoft van de EU-Commissie nog een boete van 493 miljoen euro opgelegd omdat het de concurrentie versmachtte, onder meer door zijn Windows Media Player standaard op Windows-pc's te installeren. Bijkomende boetes brachten het bedrag uiteindelijk op 1,7 miljard euro. Door nu aan de bezwaren van de Commissie tegemoet te komen, vermijdt Microsoft dus een nieuwe boete. Als het zijn engagementen echter niet nakomt, kan de Commissie een boete opleggen die oploopt tot 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf. De Europese Commissie zou in dat geval zelfs niet moeten bewijzen dat de concurrentieregels van de EU geschonden worden.

Bron: Belga

De Europese Commissie heeft haar ruzie met softwaregigant Microsoft over diens internetbrowser Internet Explorer bijgelegd. Microsoft geeft Windows-gebruikers en pc-fabrikanten voortaan meer keuzevrijheid, een engagement dat door de Commissie wettelijk bindend is gemaakt. In januari van dit jaar stuurde de Europese Commissie een bezwaarschrift naar het Amerikaanse Microsoft. In dat schrijven meldde het dagelijks bestuur van de EU dat het problemen had met de systematische integratie door Microsoft van zijn browser Internet Explorer in zijn besturingssysteem Windows. Microsoft is nu aan de kritiek van de Commissie tegemoetgekomen met een reeks maatregelen. De komende vijf jaar zullen gebruikers van Windows XP, Windows Vista en Windows 7 via het Windows Update-systeem een keuzescherm te zien krijgen waarop ze kunnen aanvinken welke brower(s) ze willen installeren in plaats van, of als aanvulling op Internet Explorer. Computerfabrikanten zullen dan weer de mogelijkheid krijgen andere webbrowsers te installeren op Windows-pc's, die als standaardbrowser in te stellen en Internet Explorer uit te schakelen. Europees Commissaris voor Mededinging Neelie Kroes is opgetogen over het akkoord tussen Microsoft en de Commissie. "Miljoenen Europeanen zullen voordeel hebben bij deze maatregel omdat ze vrij zullen kunnen kiezen welke browser ze gebruiken", zei ze. "De mensen zullen zo niet alleen een betere internetervaring hebben, deze keuzevrijheid geeft ontwerpers van webbrowsers ook een incentive om te innoveren en de mensen in de toekomst betere browsers te kunnen bieden." De Commissie had vooral problemen met het feit dat door de koppeling van Internet Explorer met Windows de concurrentie op de markt stevig aan banden werd gelegd. Dat kwam ook de innovatie niet ten goede doordat de software-industrie gedwongen werd haar producten en websites in de eerste plaats voor Internet Explorer te ontwerpen. Door de engagementen van Microsoft wettelijk bindend te maken, zullen consumenten kunnen genieten van de technische ontwikkeling en innovatie die nu mogelijk gemaakt worden, luidt het bij de Commissie. Vijf jaar geleden kreeg Microsoft van de EU-Commissie nog een boete van 493 miljoen euro opgelegd omdat het de concurrentie versmachtte, onder meer door zijn Windows Media Player standaard op Windows-pc's te installeren. Bijkomende boetes brachten het bedrag uiteindelijk op 1,7 miljard euro. Door nu aan de bezwaren van de Commissie tegemoet te komen, vermijdt Microsoft dus een nieuwe boete. Als het zijn engagementen echter niet nakomt, kan de Commissie een boete opleggen die oploopt tot 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf. De Europese Commissie zou in dat geval zelfs niet moeten bewijzen dat de concurrentieregels van de EU geschonden worden. Bron: Belga