Google vereist van telefoonfabrikanten dat ze apps voor Google Search en Google Chrome vooraf installeren op toestellen. Als ze dat niet doen dan krijgen gebruikers geen toegang tot andere apps van het bedrijf, zoals de Google Play Store, de belangrijkste appwinkel voor het platform. Volgens de Europese Commissie is die koppeling slecht voor de concurrentie en voor consumenten.

Volgens de zegsvrouw had Google om extra tijd gevraagd om alle stukken in de zaak door te kunnen nemen. Google kan een boete tot 6,6 miljard euro, of 10 procent van de jaaromzet krijgen.

Het Android-besturingssysteem is wereldwijd op zo'n 1,4 miljard telefoons en tablets geïnstalleerd. Daarmee is het met flinke afstand het grootste mobiele besturingssysteem ter wereld.

Tegen Google loopt ook een onderzoek van de Europese Commissie over onlineprijsvergelijker Google Shopping. Daarin zouden eigen producten voorrang krijgen. Twee weken geleden doken berichten op dat ook het advertentieplatform, de belangrijkste inkomstenbron van het concern, in het vizier zou zijn. (ANP)

Google vereist van telefoonfabrikanten dat ze apps voor Google Search en Google Chrome vooraf installeren op toestellen. Als ze dat niet doen dan krijgen gebruikers geen toegang tot andere apps van het bedrijf, zoals de Google Play Store, de belangrijkste appwinkel voor het platform. Volgens de Europese Commissie is die koppeling slecht voor de concurrentie en voor consumenten.Volgens de zegsvrouw had Google om extra tijd gevraagd om alle stukken in de zaak door te kunnen nemen. Google kan een boete tot 6,6 miljard euro, of 10 procent van de jaaromzet krijgen.Het Android-besturingssysteem is wereldwijd op zo'n 1,4 miljard telefoons en tablets geïnstalleerd. Daarmee is het met flinke afstand het grootste mobiele besturingssysteem ter wereld.Tegen Google loopt ook een onderzoek van de Europese Commissie over onlineprijsvergelijker Google Shopping. Daarin zouden eigen producten voorrang krijgen. Twee weken geleden doken berichten op dat ook het advertentieplatform, de belangrijkste inkomstenbron van het concern, in het vizier zou zijn. (ANP)