De Europese Commissie zegt dat het het plan van telecomwaakhond BIPT ondersteunt om de wholesalemarkt voor telecom in België opnieuw te reguleren. Dat plan werd in mei deels afgevoerd door het Hof van Beroep in Brussel.

Het BIPT heeft met de brief van de Europese Commissie krachtige en expliciete steun in het doorvoeren van regulerende maatregelen voor de wholesale telecommarkt, lees: het verkopen van breedbandtoegang (van in dit geval Belgacom) aan kleinere operatoren. Die maatregelen waren in januari 2008 gelanceerd door het BIPT, maar werden in mei van dit jaar deels geannuleerd door het Brusselse Hof van Beroep.

Dat laatste arrest veroorzaakte heel wat ophef, omdat de regulering van het BIPT vooral kleinere operatoren beschermde tegen willekeur van het grote Belgacom, waarvan ze voor hun netwerk afhankelijk zijn. Die bescherming viel zo deels weg. De rechter oordeelde dat de argumentatie van het BIPT om die regulering door te voeren, rammelde langs alle kanten

Het BIPT zou die argumentatie nu hebben bijgewerkt en ook alle andere commentaar van het Hof van Beroep hebben verwerkt. De Commissie wil dat het BIPT zeker ook rekening houdt met eerder commentaar die ze had doorgespeeld. Ze vraagt het plan nu opnieuw in te voeren en zo de regulering van de wholesalemarkt retroactief te herstellen.

De Europese Commissie zegt dat het het plan van telecomwaakhond BIPT ondersteunt om de wholesalemarkt voor telecom in België opnieuw te reguleren. Dat plan werd in mei deels afgevoerd door het Hof van Beroep in Brussel. Het BIPT heeft met de brief van de Europese Commissie krachtige en expliciete steun in het doorvoeren van regulerende maatregelen voor de wholesale telecommarkt, lees: het verkopen van breedbandtoegang (van in dit geval Belgacom) aan kleinere operatoren. Die maatregelen waren in januari 2008 gelanceerd door het BIPT, maar werden in mei van dit jaar deels geannuleerd door het Brusselse Hof van Beroep. Dat laatste arrest veroorzaakte heel wat ophef, omdat de regulering van het BIPT vooral kleinere operatoren beschermde tegen willekeur van het grote Belgacom, waarvan ze voor hun netwerk afhankelijk zijn. Die bescherming viel zo deels weg. De rechter oordeelde dat de argumentatie van het BIPT om die regulering door te voeren, rammelde langs alle kanten Het BIPT zou die argumentatie nu hebben bijgewerkt en ook alle andere commentaar van het Hof van Beroep hebben verwerkt. De Commissie wil dat het BIPT zeker ook rekening houdt met eerder commentaar die ze had doorgespeeld. Ze vraagt het plan nu opnieuw in te voeren en zo de regulering van de wholesalemarkt retroactief te herstellen.